Zo kies je de perfecte bril voor jouw kind

Zo kies je de perfecte bril voor jouw kind

15 maart 2022 0 Door TCL

Hoewel brillen steeds meer als fashion statement worden gezien in plaats van noodzakelijk item bij slecht zicht, kan dit bij kinderen nog wel eens anders zijn. Kinderen willen vaak geen bril dragen en kunnen gepest worden wanneer zij die wel dragen. Ze voelen zich anders dan de andere kinderen en dat is natuurlijk geen gevoel waar je je kind graag mee ziet rondlopen. Toch zijn er tegenwoordig een heleboel leuke kinderbrillen verkrijgbaar waarmee jouw kind de show steelt op het schoolplein. Twijfel je nog of jouw kind een bril nodig heeft of nog prima ziet zonder bril en weet je niet goed wat je nu het beste kunt doen? Dan lees je in dit artikel meer over het herkennen van een oogafwijking en wat je vervolgens kunt doen.

Oogafwijking herkennen

Wanneer je zicht veranderd, gebeurt dit altijd geleidelijk. Veel mensen merken hun verslechterde zicht daarom pas na een tijdje op. Opeens valt het op dat je vaker wazig ziet of dat je met je ogen knijpt. Als we dit bij onszelf al lastig kunnen herkennen, hoe herken je dat dan bij je kind? Eerlijk is eerlijk, het is een lastige opgave. Toch zijn er een aantal kenmerken die erop duiden dat je kind mogelijk slecht ziet. Let er bijvoorbeeld op of jouw kind regelmatig wrijft, knijpt of fronst bij het lezen of televisie kijken of altijd dicht bij de televisie gaat zitten om goed te zien. Als jouw kind vaak hoofdpijn heeft of zich niet goed kan concentreren, dan heeft dat mogelijk ook te maken met slecht zicht. Daarnaast merk je slechter zicht op wanneer een of beide ogen niet recht naar voren kijken, maar schuin. Een van de ogen reageert dan op de prikkel in plaats van beide ogen.

Wat te doen bij slecht zicht

Afhankelijk van de leeftijd van je kind bepaal je de vervolgstappen. Een afspraak bij de orthopedist is nodig wanneer je kind nog geen acht jaar is. Is jouw kind wel acht jaar of ouder, dan kun je samen naar de opticien of brillenwinkel gaan. Er wordt een oogmeting gedaan en de sterkte van de bril zal worden bepaald. Als je verziend bent krijg je een bril met vergrotende glazen waarvan de sterkte wordt aangegeven met een plus, als je bijziend bent krijg je verkleinende glazen met een min-sterkte.

Bril kopen

Je hoeft tegenwoordig niet perse naar de brillenzaak voor een leuke bril, je kunt ook online kijken voor een bril. Met zoveel verschillende monturen, kleuren en soorten zit er altijd wel een juiste bril tussen. Omdat kinderbrillen natuurlijk wel speel-proof moeten zijn, zijn de meeste gemaakt van kunststof. Ook vind je brillen in andere soorten materiaal zoals titanium. Daarnaast hebben veel kinderbrillen een rond model, maar er zijn ook rechthoekige brillen, pilotenbrillen en cat-eye brillen.