Het bestrijden van engerlingen met oog voor de natuur
Wie te maken krijgt met engerlingen in zijn of haar gazon, ziet al snel hoeveel schade die dikke larven van kevers kunnen aanrichten in korte tijd. Als volwassen kever doen ze maar weinig kwaad in de tuin, op wat knabbelen aan blaadjes na, maar de larven zijn helaas wel bijzonder destructief. Engerlingen bestrijden voordat er niks meer van je prachtige gazon overblijft is dus ook zeker geen gek idee.
Sommige larven leven ook aardig lang voor ze bij het volwassen stadium komen. Zo blijven de larven van de meikever tot ongeveer 3 jaar onder de grond, al die tijd eten ze wortels. Je kunt je dus wel voorstellen wat voor een schade ze aan een gazon in die tijd kunnen aanrichten. Het is dus hoognodig om in te grijpen, voor je gazon volledig kapot gevreten wordt.
Engerlingen kunnen herkennen
Zelfs tot 4 cm groot, roomkleurig, met een opgekruld lichaam en hun 3 paar poten met hun duidelijke kop en kaken, zien de larven van de meikever er aardig indrukwekkend uit. Ze eten zich tonnetje rond aan de malse gras wortels van een prachtig gazon, met grote kale plekken als gevolg. Engerlingen bestrijden met de hulp van de natuur is natuurlijk de mooiste oplossing. Ze vangen is jammer genoeg geen optie, ze zitten namelijk massaal in de wortelzone in het voorjaar en de zomer en in diepere lagen in de winter. Gelukkig kun je engerlingen wel succesvol en milieuvriendelijk bestrijden, met insectendodende aaltjes of nematoden. Verwar engerlingen niet met emelten, dat zijn de larven van langpootmuggen. Die zijn slanker en niet gekromd, week en bruingrijs van kleur, hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen. Deze doen namelijk geen vlieg kwaad.
Gebruik maken van aaltjes
Het gebruik van aaltjes tegen engerlingen in het gazon is relatief makkelijk. Deze specifieke aaltjes zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren de engerlingen met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven. De aaltjes voeden zich dan met het dode insect, ja ook dat is de natuur.
Gebruiksaanwijzing:
De nematoden zitten niet homogeen verdeeld, gebruik steeds de volledige inhoud van de verpakking. De bodem voor toepassing grondig moet worden bevochtigd en gedurende min. 4 weken na toepassing vochtig gehouden worden. De bodemtemperatuur mag gedurende 4 weken niet dalen onder de 12 °C. Vermijd ook het gebruik van aaltjes in direct zonlicht. Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag wanneer de temperatuur wat lager ligt. Verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m² bij zeer zware aantastingen, overdosering is namelijk niet schadelijk.