De voor-en nadelen van het hebben van een kat

De voor-en nadelen van het hebben van een kat

17 februari 2022 0 Door TCL

Zo’n lief, pluizig beestje in huis hebben klinkt erg leuk toch? Dat kan het ook zeker zijn. Maar net zoals met alle soorten huisdieren hebben ook katten zo zijn voor-en nadelen. Dus voordat je beslist om een kat in huis te nemen is het belangrijk om deze dingen goed te overwegen. Want als je er eenmaal aan begint kan het niet meer terug gedraaid worden natuurlijk. Als je overweegt om een kat te nemen zou ik zeker onderstaande blog goed doornemen. Hierin bespreken we de belangrijkste voor-en nadelen van het aanschaffen van een kat.

De voordelen

Een huiskat heeft geen grote tuin nodig om gelukkig te zijn. Sommige katten móeten naar buiten, maar anderen kunnen zich prima binnenshuis vermaken. Daarnaast maken ze weinig tot geen geluid als de deurbel gaat en kijken niet op of om als een onbekende het huis binnenstapt. Een kat gaat gewoon zijn of haar eigen gang. Nog een groot voordeel van de kat is dat deze op muizen jaagt. Daar waar een kat woonachtig is zul je niet snel muizen aantreffen. Nu tref je in moderne woningen sowieso niet snel muizen aan, maar vooral in oude huizen waar de vloeren van hout gemaakt zijn, daar krijgen muizen alle kans. En katten kunnen over het algemeen ook goed alleen blijven. Dit betekent niet dat ze het dan weer extra leuk vinden als je een langere periode weer bij ze bent. Dan zullen ze snel genoeg weer op je schoot komen liggen of met je komen spelen.  

De nadelen

Sommige katten scherpen graag hun nagels aan je meubilair of tapijt. Nu ligt het voor de hand om een krabpaal te kopen, maar sommige katten laten deze geheel links liggen. Zoek vooral uit waaraan je kat graag de nagels scherpt en zoek hiervoor een onschuldig alternatief. De kattenbak kan soms onaangename geuren verspreiden. Koop dan het beste kattengrit, wat urine tot ‘kneedbare ballen’ verandert, dan kan je deze overlast minimaliseren. Daarnaast hebben katten toch ook wel de enige medische verzorging nodig. Bijvoorbeeld het ontwormen kat. Eens in de 4/5 maanden is dit belangrijk om te doen. En als je kat buiten komt moet je deze ook behandelen met een anti-vlooienmiddel en tekenmiddel. Dit is zeer noodzakelijk: zonder deze bescherming loopt de kat in de zomer continu teken op, die ook voor jezelf gevaarlijk kunnen zijn indien de teek in huis loslaat. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een wat beter beeld gekregen van het houden van een kat.