TCL weektips 4-10 mei

Herdenken

Vanavond worden er weer twee minuten stilte gehouden, maar ook daarna is er ruim tijd om de Tweede Wereldoorlog en de strijd voor vrijheid te herdenken bij Theater na de Dam. In heel Nederland worden theatervoorstelling opgevoerd over vrijheid en de beperkingen daarvan. Arnon Grunberg schreef speciaal voor Theater na de Dam het toneelstuk De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag en jongeren deden onderzoek naar de geschiedenis van hun eigen buurten. Het belooft hoe dan ook weer bijzonder te worden. Je vindt het hele programma hier.

Theater na de Dam | vr 4 mei, de meeste voorstellingen beginnen om 21:00

 

Vieren

Op 5 mei kunnen we vervolgens natuurlijk weer onze vrijheid vieren. Je kan naar een van de 14 grote Bevrijdingsfestivals gaan waar o.a. Alain Clark, Fedde le Grand, My Baby, Di-rect en Ronnie Flex optreden. Of in je eigen (of een andere) buurt aanschuiven bij een van de vele vrijheidsmaaltijden.

 

Hoe vrouwen kijken

De ‘male gaze’ is een veelgebruikte term over hoe de manier waarop vrouwen worden weergegeven (in de kunsten) constant wordt gedaan vanuit een mannelijk, heteroseksueel perspectief. Over de ‘female gaze’ wordt (nog) veel minder gesproken. In De School worden de komende drie dinsdagen films vertoond van vrouwelijke regisseurs die net zo goed, maar toch anders, vrouwen weergeven. De reeks is in samenwerking met Roffa Mon Amour. Deze week wordt de film Cléo de 5 à 7 van Agnes Varda vertoont.

Cinema DS: The Female Gaze in De School | di 8 mei 21:00

 

Kunstenaar in Zuidoost

Zuidoost is booming en dat betekent dat er met de dag nóg meer bijzondere kunstprojecten zijn. Ben je zelf een kunstenaar en wil je iets doen voor/met/in de buurt? Het Amsterdams Fonds voor de Kunst werkt deze week in de Bijlmer en ontvangen je graag. Waar ze welke dag kantoor houden vind je hier.

AFKxZO | ma 7 t/m vr 11 mei (niet op donderdag vanwege Hemelvaart)

 

Eten Eten Eten

Volgende week keren de Rollende Keukens weer terug naar het Westerpark. Accepteer de drukte en proef de meest heerlijke maaltijden. De bars zijn inmiddels overgestapt op PIN, dus je hoeft niet meer met zakken met geld sjouwen. De Keukens accepteren nog wel cash, dus voor de zekerheid misschien nog wel wat meenemen.

Het Weekend van de Rollende Keukens bij de Westergasfabriek | wo 9 t/m zo 13 mei

 

Lief Dagboek

In Bar Broker hoor je deze woensdag echte verhalen van echte vrouwen. Gênante voorvallen, ongemakkelijk situaties, vreemde interacties, we maken het allemaal wel eens mee, maar verbergen het maar al te vaak gelijk. Niet bij Het Lief Dagboek, hier worden deze verhalen juist schaamteloos verteld, want juist dan kan je het leven koesteren.

Bar Broker x Het Lief Dagboek | wo 9 mei 20:00-22:00

 

Het persoonlijke politiek en het politieke persoonlijk

Beneatha’s Place is het tweede in deel uit een drieluik en de opvolger van A Raisin in the Sun, maar is op zichzelf ook een indrukwekkend toneelstuk. De voorstelling bekijkt de zwarte identiteit in een witte wereld vanuit het verhaal van Beneatha Younger. De voorstelling is gisteren in première gegaan en reist nu door de rest van het land.

Beneatha’s Place van Well Made Productions | Speellijst

 

credits

Foto Vrijheidsmaaltijd 2014: Jurgen Koopmanschap

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *