TCL weekendtips 1/2 juli

Wereldberoemde fotograaf uit eigen land

Mocht het nou echt gaan regenen dit weekend en zijn al die buitenfestivals niet écht een goede tip, dan kun je nog altijd naar het Stedelijk Museum. Al sinds 20 mei (maar daardoor niet een minder goede tip) is daar een tentoonstelling van Rineke Dijkstra te zien. Dijkstra is een van de bekendste fotografen ter wereld en gewoon geboren in ons eigen Sittard. Ze ontvangt in oktober de Hasselblad Award, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Het Stedelijk Museum grijpt deze gelegenheid aan om een overzichtstentoonstelling van haar werk tot nu toe te presenteren. Nog te zien t/m 6 augustus.

Rineke Dijkstra: een ode in Stedelijk Museum | 20 mei t/m 6 augustus

 

Twee stemkanonnen: Shirma Rouse & Lady Dandelion

Het Openluchttheater in het Vondelpark organiseert de te gekste dingen die je helemaal voor niks kunt bijwonen. Op vrijdag, zaterdag en zondag. Perfecte dagen in je zomerse cultural lifestyle.

Een van ons heeft een guilty pleasure waar ze zich niet voor schaamt; The Voice of Holland. Het is heel tof om te zien en te horen hoeveel zangtalent er in Nederland is. Twee van haar lievelingen zijn a.s. zondag na elkaar te bewonderen. Kirsten Berkx met haar band Lady Dandelion en Shirma Rouse. Kirsten had de afgelopen voice-editie de bijzonderste stem en uitstraling. Iets te bijzonder voor het gros van de kijkers. Shirma knalt met haar stem de nummers van Aretha Franklin het universum in, ter ere van Aretha’s 75e verjaardag. Let’s celebrate!

Lady Dandelion en Shirma Rouse | zo 2 juli

 

Manifestival in Ruigoord

Ruigoord is een dorp ten noordwesten van Amsterdam. Het werd gekraakt op 24 juli 1973 door kunstenaars en is sindsdien een culturele vrijhaven. De inwoners zelf noemen Ruigoord een magisch dorp, een plek die “de grote stad Amsterdam het broodnodige creatieve en spirituele tegenwicht geeft”. Om Ruigoord te vieren en te eren organiseert het dorp het Manifestival. Verwacht een mix van muziek, theater en visuele kunsten voor jong en oud.

Manifestival in Ruigoord | za 1 juli 13:00-24:00| € 34,50

 

Nog meer zang

In Haarlem is vrijdag de Koorbiënnale gestart. Tien dagen lang kun je luisteren naar grote en kleine koren. In kerken, in de Haarlemse hofjes en tijdens een fietstocht langs geheime plekken. Voor wie Haarlem net iets te ver is (slechts 15 minuten met de trein mensen!), slaat bij CS rechtsaf naar het Muziekgebouw aan ’t IJ waar zondagmiddag in het kader van de biënnale het baanbrekende ‘volksrequiem’ Anthracite Fields van de Amerikaanse componiste Julia Wolfe is te horen. De Nederlandse première van dit werk wordt uitgevoerd door Bang on a Can All-Stars – Wolfe is een van de oprichters van het prestigieuze Bang on a Can -, Cappella Amsterdam en de Utrechtse Studenten Cantorij. Het libretto bestaat onder andere uit interviews met voormalige mijnwerkers. Tijdens het concert zie je beelden van de failliete mijnindustrie, gemaakt door Jeff Sugg. Na afloop is er een meet & greet met de performers.

Anthracite Fields in Muziekgebouw aan ’t IJ | z0 2 juli 15:00

 

credits

uitgelichte afbeelding: Rineke Dijkstra, Vondelpark, Amsterdam, 10 juni 2005

Foto Manifestival: bron facebook.com/ruigoordmanifestival

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *