6x cultureel de zon in 

Met deze Nederlands-tropische temperaturen zouden we natuurlijk de airco van de musea kunnen induiken, maar we kunnen ook genieten van de korte zomer  en naar buiten gaan! Er komen steeds meer festivals in Amsterdam en de keuzestress is (ook bij ons) soms groot. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren al het een en ander kunnen bezoeken óf hele enthousiaste verhalen gehoord van onze vrienden. Daarom hier 6 tips om deze week nog aan je culturele trekken te komen én wat zonnevitamine binnen te krijgen. (Maar gut, neem toch ook maar die regenjas mee, het blijft tenslotte Nederland.)

 

Amsterdam Gay Pride/Europride

Amsterdam kleurt de komende twee weken weer een beetje extra roze. Het programma is gigantisch. De festiviteiten beginnen vanavond met een ‘Pride Walk’ en komen tot een hoogtepunt met de Canal Parade op 6 augustus. In de periode ertussen kan je naar tentoonstellingen, theatervoorstellingen of naar optredens van o.a. Conchita Wurst, Trijntje Oosterhuis en Anita Meyer. Op 7 augustus worden de feestelijkheden afgesloten met een groot eindfeest, inclusief een glorieuze terugkeer van K-otic.

Het hele programma vind je hier.

 

Kwaku Summer Festival

Kwaku kwakoe bijlmer festival

Kwaku begon in 1975 als een kleinschalig voetbaltoernooi om de jeugd uit de Bijlmer een leuke zomer te geven. Inmiddels is het een groot festival op verschillende vrij- en zaterdagen in juli en augustus. Eerlijk is eerlijk, wij zijn niet helemaal thuis in de Urban muziekscene en hebben dus geen idee waar je absoluut naartoe moet, maar we hebben ons laten vertellen dat er hele toffe muzikanten spelen. Bovendien viert het festival de culturele diversiteit van stadsdeel Zuidoost niet alleen met veel optredens, maar ook met lekker (Surinaams) eten én natuurlijk voetbal. Voor de prijs moet je het sowieso niet laten: een dagkaart is €5 in de voorverkoop en €6 bij de entree van het festivalterrein.

Meer info vind je hier

 

Het Amsterdamse Bostheater

romeo julia ben van duin amsterdamse bostheater

Elke zomer wordt in het midden van het Amsterdamse Bos een theatervoorstelling opgevoerd. Gisteren ging daar Romeo & Julia in première, de ultieme theaterklassieker, maar dan in de openlucht met een grote cast en circusacts (say what!). Vul je picknickmand met prosecco, aardbeien en ander heerlijks, knabbel het op op de tribune en geniet van de zonsondergang en de voorstelling.

Er zijn in het Amsterdamse Bostheater ook concerten en kindervoorstellingen. Tickets voor Romeo & Julia zijn €16,50 en koop je hier.

 

Marten & Oopjen wandeling/Rijksmuseum

rijksmuseum marten oopjen wandeling louvre

Er is veel ophef over geweest: de aankoop van de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. 80 miljoen euro legde het Rijksmuseum er uiteindelijk voor neer, grotendeels gefinancierd uit belastinggeld. De andere 80 miljoen euro betaalde het Louvre in Parijs waar de schilderijen ook deels zullen hangen. Tot oktober zijn ze te zien in het Rijksmuseum, daarna worden ze gerestaureerd en zullen ze hun tijd delen in Amsterdam in Parijs. Maar deze blogpost ging toch over naar buiten gaan? Jazeker! Het Rijksmuseum heeft namelijk ook een wandeling opgesteld door Amsterdam langs plekken die voor het stel en voor Rembrandt belangrijk waren. Een beetje cultuurgeschiedenis terwijl je door de straten van Amsterdam loopt. Als je toch naar Marten & Oopjen gaat kijken, vergeet dan ook niet de tuinen van het museum in te gaan. Er staan prachtige werken van Giuseppe Penone.

De plattegrond van de wandeling kan hier downloaden.

 

Vondelpark Openluchttheater

openluchttheater vondelpark

In het Vondelpark kan je niet alleen genieten van hysterische Pokémon Go spelers. In het Openluchttheater worden regelmatig gratis concerten gehouden en (korte) theater-/dansvoorstellingen opgevoerd. Ook veel leuks voor kids. Dit weekend is er vooral veel muziek waaronder Sjors van der Panne, bekend van The Voice of Holland. Volgend weekend staat er veel cabaret, waaronder Howard Komproe en Matroesjka.

Het hele programma staat hier.

 

Artis ZOOmeravonden

In de zomermaanden organiseert Artis elke zaterdag een ZOOmeravond. Het park blijft open tot zonsondergang en op verschillende plekken wordt opgetreden. Er hangt een heerlijk relaxte sfeer en naast alle dieren kan je ook nog eens leuke bandjes bewonderen. Er zijn ook workshops en een avondrondleiding.

Het programma ziet er elke zaterdag anders uit, volgend weekend speelt bijvoorbeeld Rilan & the Bombardiers. Kijk hier naar hun optreden in De Wereld Draait Door, dat wordt gegarandeerd een feestje. De rest van het programma vind je hier.

 

Credits
Foto Artis ZOOmeravond:  artis.nl
Foto Kwaku: kwakufestival.nl
Foto Romeo & Julia: Ben van Duin
Foto Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit: rijksmuseum.nl
Foto Vondelpark Openluchttheater: openluchttheater.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *