Zoeken naar een manier om anders te leven

Vorig seizoen bezocht ik They Are Just Kids van Toneelgroep Oostpool, een voorstelling over Patti Smith en Robert Mapplethorpe die naar zichzelf en hun manier van leven zoeken. Ik was erg onder de indruk van deze voorstelling. Niet alleen omdat ik van het tijdsbeeld houd (ik zeg weleens dat ik te laat geboren ben en eigenlijk in het Amerika van de jaren ’60 en ’70 had moeten leven), maar ook vanwege dat thema. Jezelf proberen te vinden, anders willen leven, je niet aan willen passen omdat dat nou eenmaal van je verwacht wordt…

They Are Just Kids is samen met (in) Koud Water (2012) en On the Road onderdeel van een door Marcus Azzini geregisseerd drieluik, gebaseerd op verschillende boeken. Het zijn op zichzelf staande voorstellingen die worden verbonden door dat mooie thema: jonge mensen die willen zijn zoals ze zijn. Na They Are Just Kids was ik erg benieuwd naar On the Road, dus deze voorstelling prijkte hoog op mijn ‘must see’-list van dit seizoen. (in) Koud Water heb ik in 2012 gemist, iets waar ik al vier jaar van baal. Gelukkig werd deze voorstelling samen met They Are Just Kids hernomen. Zo kwam het dat ik twee dinsdagen achter elkaar in Frascati doorbracht voor het complementeren van het drieluik. In de voorstelling keren steeds dezelfde acteurs terug. Judith van den Berg en Matthijs van de Sande Bakhuyzen spelen in alledrie de delen. Ludwig Bindervoet en Reinout van Scholten Aschat spelen mee in twee stukken.


Een bijzondere driehoeksverhouding

Beide avonden beginnen met een snelle hap en een kop thee vooraf, maar bovenal met hoge verwachtingen, want meerdere mensen waren lovend over (in) Koud Water. De verwachtingen worden waargemaakt. En hoe! Ik word direct in het verhaal meegezogen. We zien hoe de jeugdvrienden Bobby en Jonathan elkaar na jaren weer tegenkomen in New York. Samen met Clare vormen ze een huishouden. Ze krijgen een kind en verhuizen naar de voor hen mooiste plek op aarde: Woodstock. Nog altijd spoken de woorden van Jonathan door mijn hoofd. “Het was niet perfect, maar ik had wel het gevoel dat ik ergens bij hoorde.” Inderdaad Jonathan, het leven hoeft niet perfect te verlopen om gelukkig te zijn.


Op roadtrip in het theater

Een week later is het de beurt aan On the Road. De lat ligt hoog, misschien zelfs hoger dan vorige week, nu ikzelf heb ervaren hoe goed (in) Koud Water is en ook They Are Just Kids zit nog altijd in mijn achterhoofd.

De vier acteurs vertellen het verhaal van een vriendengroep op roadtrip door Amerika en hun verschillende ontmoetingen onderweg. On the Road is een hele andere voorstelling dan (in) Koud Water en They Are Just Kids. De voorstelling is fragmentarisch, de personages zijn namelijk – de titel zegt het natuurlijk al – voortdurend onderweg en zoeken op verschillende plekken het geluk. Tevergeefs.

Toegegeven, het laatste deel van het drieluik raakt me minder dan zijn voorgangers. Het is een bijzondere road trip, maar door de fragmentarische vertelstructuur word ik minder meegesleept dan bij de andere delen.


Van ‘must see’ naar ‘must read’

Na het zien van de voorstellingen heb ik mijn Woodstockplaylist lekker hard aangezet. Met een muisklik de beschikking hebben over deze muziek is natuurlijk wel weer een voordeel van leven in deze tijd ;-). Ik ben best een beetje gaan houden van de personages die ik in het drieluik voorbij heb zien komen. Ik vind ze interessant, fascinerend en wil meer over ze te weten komen. Tijd om de boeken waarop de voorstellingen gebaseerd zijn aan mijn ‘must read’ list toe te voegen.

On the Road is vanavond nog te zien in Frascati maar is inmiddels uitverkocht! Frascati maakt een uur voor aanvang een wachtlijst aan waarmee je nog kans maakt om naar binnen te komen. Lees er hier meer over.

De voorstelling toert daarna verder door Nederland.

De hele trilogie komt op 7 april nog eenmalig in het geheel terug in Amsterdam tijdens een ‘Oostpool Special’ in de Stadsschouwburg Amsterdam.

 

credits
Foto’s: Sanne Peper

Uitgelichte afbeelding: Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Judith van den Berg in On the Road.

Afbeelding in tekst uit (in) Koud Water. 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *