Verborgen verhalen verteld

Een paar weken geleden konden jullie lezen hoe ik CC Amstel ontdekte en een aantal interessante voorstellingen in hun agenda spotte. Een van deze voorstellingen is Oorlogsvrouwen, een voorstelling van Karina Holla die wordt gespeeld tijdens Theater na de Dam. Zoals de titel al doet vermoeden staat deze voorstelling in het teken van vrouwen in de oorlog. Russische vrouwen die tegen Hitler vochten.

Mijn interesse voor deze voorstelling is meteen gewekt. Ik ben sinds een aantal jaar een groot liefhebber van Theater na de Dam. De theaterervaring na de twee minuten stilte is ieder jaar weer indrukwekkend. Wat me ook aanspreekt is dat in Oorlogsvrouwen eindelijk de verhalen van vechtende vrouwen worden uitgelicht. Je hoort doorgaans de verhalen van mannelijke soldaten en dit is een fijne tegenhanger.

Worteltaart en twee minuten stilte

Ruim voor de voorstelling begint, arriveer ik in het theater. Ik weet nu natuurlijk hoe ik moet fietsen en voor de Dodenherdenking wil ik binnen zijn, zodat ik me niet na 20.00 uur hoef te haasten om op tijd te komen. Er is dus nog genoeg tijd om het eten in de foyer te keuren. De worteltaart is een aanrader!

Op de computer van de kassamedewerker staat de Nationale Dodenherdenking vanaf de Dam aan. Zelf kan ik de beelden niet zien, maar het taptoe-signaal klinkt door de foyer, gevolgd door de acht klokslagen, en de foyer valt stil. Een indrukwekkend moment, volledige stilte in een theater – een plek waar het doorgaans rumoerig en druk is.

Meegesleept in een monoloog

Zo ook een uur later, als het publiek zich verzamelt voor Oorlogsvrouwen. Karina Holla vertelt de verhalen van deze moedige vrouwen, die vreselijke dingen hebben meegemaakt aan het front. Rowan Kievits en Roman Brasser zorgen voor een muzikale omlijsting aan het begin en einde van de voorstelling. Zij zingen liedjes van Kurt Weill en Tadeusz Sygietyński.

Karina grijpt direct mijn aandacht en houdt deze vast. Ze vertelt de verhalen op meeslepende wijze. De geluiden die de verhalen ondersteunen maken het nog levendiger. Ademloos luister ik naar wat deze heldinnen hebben moeten doorstaan. Wat is het goed dat deze verhalen verteld worden!

Avondvullende voorstelling

Ik vind dan ook dat de voorstelling veel te snel is afgelopen, ik had graag meer willen horen over deze sterke, dappere vrouwen. Gelukkig ontdek ik al snel dat vanavond slechts een voorproefje is. Er is een avondvullende voorstelling op komst waarin ook aandacht is voor het leven van de vrouwen na de oorlog..

Iets om in de gaten te houden dus, zodat ik nog meer over de oorlogsvrouwen te weten kan komen en kan horen hoe het ze verder is vergaan. Want deze verhalen moeten verteld worden. En niet alleen op 4 mei.

foto: website Karina Holla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *