Toeval

In 2008 zag ik tijdens het Holland Festival de voorstelling Molière in een regie van Luk Perceval. ‘Liebe ist… Liebe ist… Liebe ist…’, gromt de hoofdpersoon in de eeuwig vallende sneeuw. Het stuk blijft mij dagen bij en ik ben daarom reuze benieuwd naar Percevals regie bij Toneelgroep Amsterdam. Terwijl ik in de knetterlange rij sta om een kaartje voor de voorstelling Het jaar van de kreeft met mijn We Are Publicpas te halen, tik ik een verhandelingetje over Beyond Sleep, de openingsfilm van International Film Festival Rotterdam 2016 en die ik onlangs zag in Bioscoop het Ketelhuis. Dan krijg ik een whatsappbericht van Lisa dat ze een blogpost over Beyond Sleep aan het schrijven is. Toeval dus.

hjvdk ua

Als je je Cultural Lifestyle niet laat bepalen door de ‘uit-agenda’ maar door samenloop van omstandigheden en ideeën dan gebeuren de dingen toevallig. Eigenlijk wilde ik een keer een dag niets doen; een beetje rondhangen in huis en lekker eten maken. Maar ’s avonds werd ik gelonkt door de gedachte om in het donker naar een mooie film te gaan kijken. Toevallig was het een bewerking van een Nederlands boek, net als het theaterstuk Het jaar van de kreeft dat ik twee dagen erna zag. Het is toeval dat ik beide boeken voor mijn literatuurlijst heb gelezen. Ook toeval is het dat de hoofdrolspeler uit Beyond Sleep de zoon is van een van de twee hoofdrolspelers uit Het jaar van de kreeft. En als laatste toevalligheid – en dan hou ik op – zie ik het thema slapen. Beyond Sleep is de verfilming van het boek ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans. Ik denk eraan als Toni uit Het jaar van de kreeft uitroept dat ze wil slapen. Ze is moe van de relatie, van het leven met mannen, ze wil alleen maar slapen. Aan het eind van het stuk ondergaat ze hetzelfde lot als Arne uit Beyond Sleep en zullen ze nooit meer slapen.

hjvdk1

Ik zit in een propvolle zaal in de Stadsschouwburg het boek uit mijn middelbare schooltijd te herleven. Maria Kraakman is precies de wanhopige, wispelturige maar oh zo verliefde Toni die ik voor me zag. Toni kan niet zonder Pierre, maar kan hem ook niet vasthouden. Liebe ist… Ik geniet, en dat zou jij ook kunnen doen.

Vanavond nog! (En als dat niet lukt, door heel het land óf van 20 tot 30 april weer in de Stadsschouwburg)

credits
foto’s: Jan Versweyveld, Sanne Peper, Erna (uitgelichte afbeelding)
tickets via Stadsschouwburg Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *