Seks en cello op Over het IJ

Gauw gris ik nog een rijstwafel van m’n bureau en spring op de fiets. Het is 27 graden en spitsuur. Ik sjees door de stad, probeer me een weg te banen tussen de toeristen. Met het zweet op de rug haal ik nét het allerlaatste pontje dat mij op tijd aan de andere kant van het IJ zal brengen voor de voorstelling Instant Love van Via Berlin. Het theaterfestival Over het IJ is weer begonnen!

Bij dit soort festivals vind ik het altijd lastig een keuze te maken uit het grote aanbod van voorstellingen. Gelukkig wordt de keuze voor mij gemaakt door een vriend die met een passe-partout om zijn nek op bijna alle tien de dagen van het festival op de NDSMwerf te vinden is. Ik vertrouw zijn keuze helemaal. En daar blijk ik helemaal gelijk in te hebben.

Instant Love is indrukwekkend. Het lijkt vrolijk te beginnen met leuke kostuums zoals een rood leren jasje en gouden glittervestjes. De acteurs spelen allen cello en dansen op hoge hakken vrolijk mee op de speelse muziek. Maar al gauw blijkt er niets leuks aan deze situatie te zijn. Het gaat over de pooier King en zijn prostituees, vrouwen uit alle hoeken van de wereld die King heeft verleid of gechanteerd om voor hem te werken. In de voorstelling zien we hoe King te werk gaat bij het rekruteren van zijn nieuwste prooi Grace. Wat volgt is een loverboyverhaal volgens het boekje: King en Grace worden verliefd en hebben een intense, passievolle relatie. Maar vanaf het moment dat King terloops om het paspoort van Grace vraagt, slaat het om. In een zeer aangrijpende en pijnlijke scène waarbij King en Grace samen één cello bespelen komt Grace erachter dat ze in zijn val is gelokt en geen kant meer op kan. Het enige wat ze nog kan doen is wraak nemen.

Het zeer schrijnende verhaal zorgt ervoor dat het publiek de hele voorstelling lang ademloos aan het kijken is. We kunnen samen met de prostituees een beetje de werkelijkheid ontvluchten door de prachtige cellomuziek die ons de hele voorstelling lang meeneemt door het verhaal. Het mooie geluid van de acht cello’s vullen de kille loods die zeer passend als toneel dient bij deze voorstelling. Het spel, de muziek en de kostuums komen heel goed samen. De staande ovatie krijgt Via Berlin dus niet alleen maar omdat we al 75 minuten op een ongemakkelijk houten bankje zitten, maar ook omdat het een goede voorstelling is over een belangrijk onderwerp.

Om samen bij te komen van de heftige voorstelling gaan we naar het kleine maar levendige festivalterrein. We drinken wat blond biertjes en eten de daghap in de avondzon. Ondertussen fantaseren we hoe we met ons eigen toneelclubje een keer in een van de containers een voorstelling kunnen maken op dit leuke festival!

 

Over het IJ duurt nog t/m zondag 22 juli. Via Berlin speelt niet meer maar er zijn nog genoeg toffe voorstellingen op unieke locaties te zien!

 

credit
foto Instant Love: Moon Saris

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *