Punk, soap & bingo op Jonge Harten 2017

Het is alweer het einde van de maand november en in Groningen betekent dat alleen maar heel veel goeds. Al jaren lang staan hier de laatste twee weekenden van november in het teken van het Jonge Harten Festival. Dit jaar is het extra feest want het festival bestaat 20 jaar! Afgelopen vrijdag was ik bij de opening.

Nu woon ik zelf al jaren in Groningen en ben ik een trouwe Jonge Harten-ganger, maar wellicht heb jij nog nooit van het festival gehoord. Jonge Harten is een theaterfestival dat zich focust op jonge theatermakers en presenteert performance, dans, muziek, beeldend en fysiek theater. Elk jaar ga ik naar dit festival om verrast te worden door jonge talenten en om nieuwe dingen te zien. De voorstellingen zijn vaak kort waardoor je op een avond meerdere dingen kan zien en daardoor echt de ongedwongen sfeer van een festival kunt ervaren. Het feit dat het festival in Groningen plaatsvind is hierbij een voordeel. Want hoewel alle voorstellingen op locaties verspreid in de stad plaatsvinden, blijft het allemaal op loopafstand. Zo veranderd de hele stad in één groot festivalterrein.

Al wekenlang is het festival aanwezig in de stad. Overal waaien vlaggen en de posters lijken op elke straathoek te pronken. Ook het Grand Theatre waar de avond voor mij begint, is volledig in Jonge Hartenkleuren gestoken.

 

Fries theater

In het Grand Theatre ga ik naar de openingsvoorstelling Skûmbek van Fries theatergezelschap Tryater. Als we de zaal binnenkomen staan de twee acteurs en twee actrices al op het podium zich klaar te maken voor de voorstelling. In het midden van het podium staat een set van een woonkamer met precies daarboven een gigantische teller. Al snel kom ik erachter dat ik bij een live-soap terecht ben gekomen. De teller houdt de alsmaar dalende kijkcijfers bij. Skûmbek blijkt in het Fries te staan voor ‘het gewone leven’. De avond biedt echter meer dan alleen een oppervlakkige live-soap. De acteurs switchen tussen hun karakter en hun eigen persoonlijkheid. Eerst alleen tussen de afleveringen van de soap door, maar later schemert dit ook door in de soap zelf en raakt de voorspelbare soap steeds verder ontregeld. Verhaallijnen lopen niet meer zoals ze zouden moeten en de kostuums van de acteurs veranderen met flitsende snelheid. Drie van de vier acteurs kiezen er langzaam voor hun eigen ding te gaan doen in plaats van het script te volgen. En met al deze veranderingen zien wij de kijkcijfers alleen maar stijgen. Originaliteit blijkt te lonen. Ondanks haar tegenzin kan ook de achtergebleven conservatieve actrice het uiteindelijk niet laten om toe te geven aan de verandering en dan is de ontregeling compleet. Maar is het wel echt ontregeld als dit het doel van hoge kijkcijfers juist behaalt? Ik heb mij goed vermaakt bij deze voorstelling, maar blijf achter met de vraag of de laatste actrice uiteindelijk de status quo verliet voor originaliteit of dat de originaliteit uiteindelijk de status quo was geworden.

 

Punk 5.0

Een voorstelling waar zeker geen vraagtekens geplaatst kunnen worden bij de originaliteit is Club Club Gewalt 5.0 Punk van, je raad het al, Club Gewalt. Een zeer unieke club jonge makers die van alle markten thuis is. Ze kunnen dansen, zingen, acteren, tja wat kunnen ze eigenlijk niet? Naast hun toneelstukken maken ze ook clubavonden als deze, wat garant staat voor een bijzondere avond inclusief bar. Erna zag op Fringe Festival 2016 hun vorige clubavond Karaoki Kanye. Deze keer is het genre Punk. Het is een bomvolle avond vol harde kritische punknummers waarin Club Gewalt haar onvrede over de wereld met ons deelt, en er is ook poëzie, comedy en niet te vergeten: bingo. Voor wie in is voor een verrassende avond is Club Gewalt zeker de place to be.

Net als het gehele Jonge Harten Festival trouwens. Het festival heeft een leuke en unieke jonge sfeer waar voor iedereen wel een passende voorstelling te zien is. En ben je niet op zoek naar theater dan is er ook nog elke avond een concert in het festivalhart in de steeg achter het Grand Theatre. Een feestje van een festival voor iedereen die young at heart is.

 

Jonge Harten vindt nog plaats tot en met zaterdag 25 november 2017 op verschillende locaties in Groningen. Kijk snel op het programma om te zien wat je de komende dagen nog kan gaan zien!

Foodie tip: Wil je leuk en relatief goedkoop eten voor of tussen de voorstellingen? Schuif dan aan in het Jonge Harten Festivalhart voor de daghap of kies voor mijn personal favorite Konbu Streetfood om de hoek bij het Grand Theatre. Dit is een van de weinige spots in Groningen waar je heerlijke Ramen noodles, Bao buns en Dim Sum kan eten. Oh en vergeet vooral niet de octopusballetjes te bestellen!

 

 

credits
Uitgelichte afbeelding: Club Gewalt, foto: Lukas Januškevičius
Foto Skûmbek: Moon Saris

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *