Pasteitjes met een bijsmaak

Waarschuwing: wil je binnenkort pasteitjes eten of staat er een bezoekje aan de kapper in de agenda? Doe dat dan vóórdat je naar Sweeney Todd gaat. Want na het zien van de voorstelling zullen pasteitjes nooit meer hetzelfde smaken en zullen kappersstoelen niet meer zo relaxed zitten..

Over eten gesproken: voorafgaand aan de voorstelling eet ik met een vriendin een pizza bij een van de vele 5-euro-pizzeria’s rondom het Leidseplein. Hier ben ik wel vaker te vinden als ik naar het theater of bioscoop ga. Het eten is goedkoop, staat vlug op je bord en ook nog eens best lekker. Prima optie dus voor een snelle hap en een mooie gelegenheid om de naderende vakanties even door te spreken (ik ga naar Edinburgh!). En omdat het ook nog eens een lekkere nazomerse dag is sluiten we af met een ijsje.

 

De bloedbarbier van Fleet Street

Deze zomerse sfeer is echter meteen verdwenen zodra we de zaal van het DeLaMar Theater binnenlopen. Op het podium staat een doodskist. Lantaarns stralen een schemerig licht uit. Tel daar onheilspellende orgelklanken bij op en de duistere toon van de avond is gezet!

Want Sweeney Todd (René van Kooten) staat natuurlijk niet voor niets bekend als ‘De bloedbarbier van Fleet Street’. Hij heeft in het verleden (toen hij nog Benjamin Barker heette) onterecht in de gevangenis gezeten en zint nu op wraak. Hierbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Zijn buurvrouw Mevrouw Lovett (Vera Mann) runt een slechtlopende bakkerij. Tot het moment dat pasteitjes een nieuw ingrediënt krijgen: mensenvlees. Inderdaad, afkomstig van de klanten die Sweeney Todd koelbloedig heeft vermoord.

Het is niet de eerste keer dat Sweeney Todd in de Nederlandse theaters te zien is. In 1993 waren Simone Kleinsma en Ernst Daniël Smid te zien als het bloeddorstige koppel in een productie van Stage Entertainment. De voorstelling van vanavond is een reprise van vorig seizoen. Toen was Sweeney Todd uitsluitend in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord te zien. Wegens het grote succes volgt er nu een tournee door Nederland. En dan is er ook nog de film van Tim Burton uit 2007 (met Johnny Depp en Helena Bonham Carter). De positieve kritieken over de theaterversie in DeLaMar vlogen mij om de oren. De verwachtingen zijn hooggespannen.

 

Horror in het theater

Toegegeven, ik ben geen grote held als het om horror gaat. Ik schrik heel snel – zodra er maar een pistool tevoorschijn wordt gehaald doe ik mijn oren meteen dicht – en ben ook best snel bang. Maar de sfeer die meteen bij binnenkomst gecreëerd wordt vind ik ronduit fantastisch. Al voordat de voorstelling is begonnen is de duistere setting waarin het verhaal zich afspeelt voelbaar.

Vanaf de tweede akte komt het verhaal echt heerlijk op dreef. De pasteitjes vliegen als warme broodjes over de toonbank en de manier waarop de ingrediënten daarvoor worden aangeleverd is beklemmend en grappig tegelijk. Gelukkig wordt het geen moment eng en kan ik het ook zonder mijn stalen zenuwen heel goed aan. Wel is er een moment waarop de zaal hoorbaar in shock is. En ook ik ben even flabbergasted. Waarom? Dat ga ik natuurlijk niet spoileren 😉

Als ik uit het theater kom heeft de zomer plaatsgemaakt voor de herfst. De regen en wind passen eigenlijk heel goed bij de sfeer van vanavond. Want ook al ben ik geen liefhebber van het horrorgenre, de sfeer die Sweeney Todd weet te creëren is fantastisch en ik begrijp de lof voor het stuk helemaal. Met de herfst in het vooruitzicht zullen er ongetwijfeld nog meer regendagen volgen. Een goede reden om de sfeer van vanavond nog iets langer vasthouden en de film te kijken. En dan ga ik daar voor de ultieme ervaring misschien toch maar pasteitjes bij eten.

 

Sweeney Todd is t/m zondag 17 september te zien in Amsterdam. Daarna gaat de musical toeren door Nederland.  Meer info.

 

credits
foto’s: Bob Brunshoff

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *