Parade!

Gisteren trokken we naar de Parade in Amsterdam. Het lijkt vaak of alle Amsterdammers er twee weken lang elke avond rosé drinken. Dat het festival(terrein) van de Parade zo is ingeburgerd is indrukwekkend en tegelijkertijd een tikkeltje irritant wanneer je de zoveelste persoon hoort zeggen dat hij nooit naar een voorstelling gaat. Minstens net zo vervelend zijn de bezoekers die vanuit hun paradetoren op iedereen neerkijken en zeuren over het feit dat het té populair is geworden. Herkenbaar? Ik ben wisselend een van deze mensen, afhankelijk van mijn bui en van het weer. Gisteren konden we al deze gedachten lekker achter ons laten, omdat we de ideale Paradeavond hadden. De zon scheen, het eten was lekker, het terrein was precies vol genoeg om – zonder dat je claustrofobisch hoeft te worden – het gezellig te hebben en we zagen twee hilarische voorstellingen.

 

Parade 101

Parade - foto theculturallifestyle.nl (2)Mocht je de Parade nog niet zo goed kennen, geen zorgen! Een introductie: dit rondreizende festival strijkt in augustus altijd neer in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Op het veld staan verschillende theatertenten, bar- en eetgelegenheden. Entree voor het terrein is € 7,50 of € 3,50 met CJP of Stadspas. Tickets voor voorstellingen koop je bij de Kiosk of bij de theatertenten zelf. De voorstellingen duren ongeveer 30 minuten en kosten 7 tot 10 euro. Als het druk is (lees: als het mooi weer is) kan het even duren om binnen te komen en zijn de rijen bij de theaterkassa en de bar vaak lang. Tot 16:00 betaal je geen entree en kan je naar een van de vele leuke kindervoorstellingen.

Wij hadden van tevoren al ons programma samengesteld en kaarten besteld, maar voor de echte festivalervaring koop je je kaarten pas als je er bent. Je laat je dan verleiden door de artiesten (‘parademakers’) die rondlopen en korte uitbundige voorproefjes geven van hun show. Dan beleef je het festival zoals het bedoeld is. Maar, uhm, dat deden wij dus niet. Wel aten we heerlijke Thaise burgers, rundvleeskroketten en gegrilde groenten bij de Haute Friture en zagen we twee hele toffe voorstellingen: Half Krab/Half Winegum van Zoutmus (onderdeel van de Nieuwkomers van Orkater) en Kletsmajoor van Toneelgroep Oostpool. Beide voorstellingen van bekende gezelschappen dus, maar door jonge makers gemaakt.

 

Lamme tong

Kletsmajoor Oostpool_Fotografie_Sanne_Peper
Teun Luijkx en Vincent van der Valk hebben op acteergebied hun strepen ruim verdiend, maar relatief weinig maakervaring. Het concept van hun Paradeshow Kletsmajoor is simpel; twee mannen die vier uur lang onafgebroken aan het praten zijn. Tussen de drie voorstellingen kunnen bezoekers de kleedkamer in, waar ze ongegeneerd doorkletsen over van alles en nog wat. Ze praten door elkaar heen, over elkaar heen of herhalen de ander genadeloos, maar blijven altijd perfect verstaanbaar. Wij zagen de tweede voorstelling waar ze het onder andere over de subsidieaanvraag van Vincents twee-en-een-half-uur-durende improvisatie-dansvoorstelling hadden. Af en toe rijst bij ons de vraag of het ergens over gaat, of het erg is als dat niet zo is en of we iets missen omdat we maar één van de drie voorstellingen zien. Echt uitmaken doet het niet; technisch gezien zit het zo goed in elkaar dat het ook gewoon heerlijk is om een half uur naar twee kletsmajoors te kijken.

Na de laatste voorstelling duiken we nog even de tent in voor de ‘after’. Teun deelt shotjes uit en met Vincent laten we op het podium nog onze dansmoves zien.

 

Zweet en vette baslijnen

Half Krab Half winegum Zoutmus
Half Krab/Half Winegum
is een stuk minder goed te verstaan, maar is minstens even hilarisch. De voorstelling stond vorig jaar ook op de Parade. Desalniettemin konden wij de titel niet onthouden. Half Krab/Half.. mens? wigwam..? Alle opties zijn absurd en dat is precies wat deze voorstelling ook is. We zien allemaal korte scenes; een stel op het strand in een oude stille filmsetting, de gewaarwording van een slak, een doorloop van alle scènes. Afgewisseld met jankende gitaren, vette baslijnen, snerende toetsen, knallende drums, zuivere (samen)zang en heel veel zweet. Naast me zit een meisje van een jaar of zes. Ik vraag me af wat ze ervan begrijpt. Waarschijnlijk niks, maar lachen doet ze wel, constant. Haar vader maakt foto’s van haar op zijn telefoon en voor ons wordt een nieuw glas wijn ingeschonken. Dat is precies wat de Parade is. Energie, verbazing, liefde en een glaasje alcohol, niks om over te klagen.

Volgende week gaan we nog een keer naar de Parade (red. lees hier het volgende Parade verslag), o.a. naar het universum van De Jeugd van Tegenwoordig tijdens een voorproefje op Watskeburt?! – de Musical en naar een Berlijnse nachtclub van de jaren 30 in The Royal CooCooClub. We gaan op zoek naar de Wildzwijnburger en hopen weer even te leven in de Zweefmolen.

credits
Foto Kletsmajoor: Sanne Peper
Foto Half Krab/Half Winegum: zoutmus.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *