Op PAAZvakantie in het theater

Als je me vraagt naar de meest indrukwekkende boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb hoort PAAZ van Myrthe van der Meer daar absoluut bij. Het unieke kijkje op de PAAZ en de manier waarop dit beschreven is, vol humor, openhartig en met treffende observaties, is me lang bijgebleven.

Vanavond fiets ik naar de Meervaart voor wederom een kijkje op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Solo Stories brengt het boek als monoloog naar het theater en Yora Rienstra heeft de eer om het publiek mee te nemen op, zoals haar personage Emma het noemt, ‘PAAZvakantie’.

 

Volle bak

PAAZ is vanavond (niet voor het eerst deze tour) uitverkocht. Zelf was ik er een maand geleden net op tijd bij om een van de laatste kaartjes te bemachtigen. Dit betekent wel dat ik helemaal achterin zit. De voorstelling staat in de kleine zaal, dus de laatste rij betekent in dit geval rij 13. Niet al te ver weg dus. Een geluk bij een ongeluk(sgetal)!

 

Meeslepend en vol humor

“Deze puzzel op de PAAZafdeling, hoe verzin je het” zegt Emma terwijl ze een legpuzzel in Paassferen omhoog houdt. Ze gaat helemaal op in de puzzel, maar als het etenstijd is realiseert ze zich dat haar puzzel de eettafel bezet houdt. De twijfel slaat toe en Emma neemt je mee in haar gedachten. Hoe heeft ze zo stom kunnen zijn? Wat zouden de andere patiënten wel niet van haar denken? Ze weet zeker dat dit onvergeeflijk is.

Anderhalf uur lang kijk ik geboeid hoe Emma haar weg zoekt op de PAAZ en grip probeert te krijgen op zichzelf. Ik ben geen moment afgeleid en laat me meeslepen in de ervaringen van Emma op de PAAZ, haar gedachten, de flashbacks naar haar verleden en lach op de momenten dat Yora de psychiater in opleiding imiteert.

Als het speelvlak donker wordt verbaas ik me erover hoe snel de voorstelling voorbij is gegaan. Ik had graag nog meer van Emma willen horen en zien. Mee willen delen in nog meer ervaringen, gedachten en haar zoektocht naar zichzelf. Maar een ding staat vast, ook dit kijkje op de PAAZ zal ik niet snel vergeten.

 

Nog een keer op ‘PAAZvakantie’

Eenmaal thuis laat ik mijn gedachten stromen over de voorstelling en blader ik door UP. Het vervolg op PAAZ ligt al een hele tijd op de ‘must read’ stapel en krijgt nu een plek bovenop deze stapel. Mijn derde ‘PAAZvakantie’ staat dus voor de deur!

 

PAAZ speelt nog tot en met april door het hele land. Wegens succes is er een voorstelling bijgeboekt in de Meervaart op 25 april. Kaarten koop je hier.

 

Credits

Foto’s: Annemieke van der Togt

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *