Op ontdekkingsreis

Het leuke aan cultuur is dat het zo veelomvattend is. Zoek je ‘cultuur’ op Google dan krijg je hits over cultureel erfgoed, cultuurpolitiek, de kunsten en nog meer. Hoewel ik me graag laat verrassen, merk ik dat ik toch vaak de door mij eerder bewandelde paden kies als het om (kunst en) cultuur gaat. Ik ga graag naar concerten, dansvoorstellingen en musea, maar eigenlijk nooit naar toneelvoorstellingen of voorstellingen waarvan ik de makers niet ken. Niet omdat het me niet leuk lijkt, maar omdat het minder in mijn vizier komt.

Tijdens mijn eerste redactievergadering van The Cultural Lifestyle vraagt Laura of ik verslag wil doen van het Explore Festival. Het Explore Festival omvat een reeks internationaal geprezen dans- en toneelvoorstellingen uit Azië, Afrika en Zuid- Amerika die langs zeven steden in Nederland reist. Dat wil ik wel en dus ga ik op 30 november naar Under Siege van Chinese choreograaf Yang Liping in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Een goede manier om iets nieuws te ontdekken! De omschrijving van dit stuk spreekt me aan omdat het enerzijds iets onbekends is (Chinees, een voor mij onbekende choreografe), en anderzijds iets dat wel in mijn straatje past. Ik begrijp dat het visueel heel mooi zal zijn en dat het een combinatie is tussen verschillende dansstijlen. Ik heb genoten van voorstellingen als Narnia van Het Nationaal Ballet en Monteverdish – A hiphop Breakdance Opera van ISH, dus dat maakt dat ik extra snel overtuigd ben.

Ik voel me aan het ‘exploren’ als ik het Leidseplein oploop, want dit is de allereerste keer dat ik naar een voorstelling in de Stadsschouwburg ga. Ik heb de grote zaal wel eens gezien op foto’s en verheug me erop daar te zitten. Het is ietwat een teleurstelling als blijkt dat Under Siege in de Rabozaal staat. Deze zaal is in 2009 geopend en uitgerust met hypermoderne technieken zodat deze voor uiteenlopende voorstellingen en concerten gebruikt kan worden. Als ik de zaal binnenstap zie ik direct waarom de voorstelling in deze zaal staat. Ik zie honderden scharen aan het plafond hangen in verschillende banen die onafhankelijk van elkaar bewegen en een soort golven maken. Het ziet er spectaculair uit! Vooraan op het podium zit een Chinese vrouw figuren te knippen. Je hoort het geluid van knippende scharen op de achtergrond. Of is het het geluid van klinkende zwaarden?

Under Siege is een bewerking van Peking Opera Farewell my Concubine. Het gaat over de krijgsheren Xiang Yu en Liu Bang. Xiang Yu is omsingeld door de vijand en weet dat hij het niet zal redden. Wanneer hij nog éénmaal zijn favoriete concubine ontmoet besluit zij het ultieme offer te brengen aan Yu door zelfmoord te plegen. In mijn drukke schema deze week heb ik dit wel gelezen maar niet goed onthouden, dus wanneer de voorstelling begint met enkel een paar zinnen in het Engels op de schermen aan de zijkanten van het toneel en verder volledig doorgaat in het Chinees (uiteraard heel logisch in een Chinese productie) duurt het even voor ik in het verhaal zit. Ook zonder het verhaal te kennen is het een prachtig spektakel; de aankleding is subliem en de dans is een spannende combinatie tussen moderne dans, hip hop en martial arts. De scenes worden door de vrouw vooraan het toneel aangegeven door middel van haar knipsels. In een aantal scenes waan ik mij echt in Azië, door het kleurgebruik van het licht, de dans, maar vooral ook door de traditionele muziek, die door twee jonge muzikanten wordt opgevoerd op het toneel. Soms komt er ineens elektronische muziek bij, wat ik een heel fijne combinatie vind.

Het meest spectaculair vind ik de scene waarin de omsingeling van Xiang Yu wordt uitgebeeld. Het toneel is bedekt met rode veertjes, die het vergoten bloed voorstellen. Bij elke beweging van de dansers dwarrelen de veertjes omhoog. Het is echt een lust voor het oog. Het is helaas ook meteen het einde van de voorstelling en ik vind het jammer dat het al is afgelopen. Onderweg naar huis geniet ik nog na van de voorstelling en ik ben heel blij dat ik ben gegaan.

Nu ik van het bestaan van het Explore Festival af weet zal ik volgend jaar zeker uitkijken naar de programmering en houd dus hun website en Facebookpagina in de gaten.

 

credits
foto 1 (uitgelichte afbeelding): LI Yi Jian
foto 2: DING Yi Jie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *