Na drie jaar weer op PAAZvakantie

Het is inmiddels alweer bijna drie (!!) jaar geleden dat ik op PAAZvakantie ging in het theater. Ik weet nog goed hoeveel indruk de voorstelling PAAZ, gebaseerd op de gelijknamige psychiatrische roman/het waargebeurde verhaal van Myrthe van der Meer, op me maakte. Het vervolg daarop – UP – wilde ik daarna zo snel mogelijk lezen. Ik moet eerlijk toegeven dat dat er drie jaar later nog steeds niet van is gekomen. Ondanks dat twijfelde ik geen moment toen ik las dat UP naar het theater kwam. Ook deze monoloog, wederom gespeeld door Yora Rienstra, wil ik zien!

Linzenstoof en Cheesecake

En zo ben ik op een herfstachtige vrijdagavond in oktober op weg naar Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen. Het is voor mij de eerste keer dat ik naar dit theater ga, dus meteen een mooie gelegenheid om de omgeving (lees: eetgelegenheden) te verkennen. Uiteindelijk strijk ik neer in Il Caffè, waar mijn oog valt op de linzenstoof. Een goede keuze, zo blijkt achteraf en prima passend bij deze herfstdag. Ook de cheesecake kan ik niet laten staan. Missie ‘fijne eetgelegenheden vinden’ is geslaagd!

Op het theater zelf ben ik op slag verliefd. Het is klein, overzichtelijk en er hangt een gezellige, huiselijke sfeer. Ook is het wel eens prettig om niet zoveel trappen te hoeven beklimmen om bij de zaal te komen ;-).

Terug op de PAAZ

Dan is het tijd voor de voorstelling. UP gaat verder waar PAAZ stopte. Net als drie jaar geleden zie ik Emma, die vertelt over haar ervaringen op de PAAZ – de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Emma wordt tot haar grote verbazing wederom opgenomen. Zelf vindt ze dat het heel goed met haar gaat en dat haar opname een grote vergissing is.

Als vanzelf begin ik meteen terug te denken aan en te vergelijken met PAAZ. Het speelvlak oogt kleiner, er zijn minder attributen en er wordt geen gebruik gemaakt van videoprojecties. Maar, een ding is hetzelfde. Net als PAAZ biedt UP een unieke kijk in het hoofd van Emma. Deel je mee in haar gedachten. Wordt een taboe doorbroken door psychische aandoeningen bespreekbaar te maken. En verlaat ik diep onder de indruk het theater.

Must read. Nu echt!

Bijna drie jaar geleden sprak ik de wens uit om meer van Emma te horen en te zien. Die wens is vervuld. Gedeeltelijk tenminste, want ik heb ‘slechts’ de bewerking van het boek gezien. Het boek zelf ligt nog altijd op de ‘must read’-stapel te wachten om gelezen te worden en krijgt meteen een prominentere plek op de stapel. Op korte termijn zal ik me dus nog een keer in Emma verdiepen. Dat gaat echt niet weer drie jaar duren.

UP is nog tot en met maart 2020 in theaters door heel Nederland te zien. Bekijk de speellijst hier.

Credits
Foto: © Anne van Zantwijk

One thought on “Na drie jaar weer op PAAZvakantie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *