Murder on the dance floor

IMG_0070Macbeth van Toneelmakerij en ICKamsterdam
Gezien in Theater Bellevue. Ticket besteld met mijn We are Publicpas
Te zien in De Krakeling op maandag 26 oktober om 19:30 (27 en 28 oktober: uitverkocht), De Meervaart op 21 november, Theater Bellevue op 24, 26, 27 november.

It’s murder on the dancefloor but you better not kill the groove
Hey, hey, hey, hey

Het liedje van Sophie Ellis Bextor zit direct in mijn hoofd als ik de ondertitel lees van deze Macbeth:
Blood on the dance floor.
Blood, want van alle drama’s die William Shakespeare heeft geschreven is dit het stuk waarin het meeste bloed vloeit.
En dance floor, want er wordt heel veel gedanst in deze tragedie.

Het verhaal
Generaal Macbeth krijgt een voorspelling te horen van een paar vage types (met Vlaams accent) dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Hij besluit het lot een handje te helpen. Fuck the world. Macbeth moordt. Nadat hij Duncan de Schotse koning heeft vermoord wordt Macbeth koning. Zijn spijkerharde vrouw is geen haar beter. Samen gaan ze moordend ten onder.

Soep van bloed
In de afgelopen tien jaar heb ik twee Macbeths gezien. Een theaterstuk van Jurgen Gosch, een geliefd en gehaat regisseur uit Duitsland. In zijn versie veranderde het toneel in een soep van bloed. Een andere Duitse regisseur maakte van Macbeth een opera voor De Nationale Opera. Daarin zag ik geen enkele druppel bloed.
De Toneelmakerij koos voor een stuk waarin de dansers van ICKamsterdam een grote rol hebben. En ook is er veel bloed te zien – niet op de dansvloer – wel op de transparante scheidingswand.

Macbeth foto Sanne Peper
foto: Sanne Peper

Kostuums
De spelers en dansers – ook de mannen – hebben mooi vallende rokken aan. Macbeths koningskostuum is een donkere blouse met lange plissérok. En dat staat hem geweldig.

Wie neem je mee?
Iedereen vanaf 15 jaar. Voor mij zit een jongen, zijn haar in een kort staartje, hij is in gezelschap van een oudere vrouw met lange steile grijze haren. Ze zitten de hele avond geconcentreerd en actief voorovergebogen op hun stoel, vastbesloten om geen seconde te missen. Ik zag een hele hoop jonge koppies, maar ook een tiental pensionado’s.
Het publiek in Bellevue draagt casual kleding. De meeste bezoekers hebben hun spijkerbroek die dag niet uitgetrokken. Er zijn nog twee avonden waar je tickets voor kunt kopen in Amsterdam.

Meer lezen
De Theaterkrant noemt het een Intrigerende poging om Shakespeare met dans te verbinden

Wat at ik voor de voorstelling?
Het is zaterdag, alle tijd om uitgebreid te koken. Ik had eigenlijk haggis moeten maken, een Schots recept waarvoor van oorsprong een schapenmaag werd gevuld met orgaanvlees. Het werd een soort fish ’n chips. Gefrituurde kabeljauw en verse makreel met komkommerraita, aardappelballetjes met groene peper en gember en mangochutney.
Na de voorstelling blijf ik nog even hangen in De Smoeshaan, het café van Bellevue.

De dansers staan buiten te roken, de makers drinken binnen een wijntje. Ik drink een tonic met een vriendin die enthousiast over haar filmproject praat. Het gaat over een land waarin veel bloed wordt vergoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *