Met mijn neus op de feiten

Het is zondagmiddag, 12.00 uur. Meestal bevind ik me rond deze tijd in de sportschool of ren ik op mijn hardloopschoenen door het Rembrandtpark. Vandaag niet. Ik ben op weg naar Theater Bellevue, om de voorstelling Breaking Fake News van George en Eran Producties te zien.

Dat ik op zondagmiddag naar het theater ga is niet vreemd, want matineevoorstellingen zijn heerlijk om heen te gaan. ’s Middags theater en ’s avonds genoeg tijd om op de bank neer te ploffen en te genieten van een lekkere luie zondagavond. Het tijdstip daarentegen is wel redelijk uniek. Het is een vroegertje voor een theatervoorstelling, maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat Breaking Fake News de komende weken de lunchtheatervoorstelling van Theater Bellevue is.

 

Echt nepnieuws

Breaking Fake News is de eerste lunchvoorstelling die ik in Theater Bellevue zie. Zoals de titel al doet vermoeden gaat de voorstelling over het nieuws. Wat is echt en wat is nep? En hoe bepaal je of en wanneer nieuws echt is? Interessante vragen, zeker in een tijd waarin hoaxes een grote rol spelen en nieuws al Trending Topic is op social media voor het het Journaal heeft bereikt. 

Als ik de Paloni Zaal van Bellevue binnenloop, tref ik een tribuneopstelling aan die om het speelvlak heen is opgesteld. De voorstelling speelt zich af in een televisiestudio waar het actualiteitenprogramma ‘Nieuwsdag’ wordt opgenomen. Het publiek is vandaag te gast bij het programma. En we vallen meteen met onze neus in de boter, want het lijkt erop dat er een vliegtuig met premier Rutte aan boord is gekaapt op Schiphol. 

De voorstelling begint en acteur Eran Ben-Michaël neemt het woord. Hij vertelt dat hij die nacht buikgriep heeft gekregen en verontschuldigt zich bij voorbaat, want mogelijk rent hij halverwege de voorstelling de zaal uit. Meteen vraag ik me, gezien het onderwerp van de voorstelling, af of dit daadwerkelijk zo is. Als tegenspeelster Meral Polat aan Eran vraagt of hij wel eens liegt wordt mijn vermoeden bevestigd. De toon is gezet! 

Wat is de waarheid? 

In het uur dat volgt zien we hoe ‘Nieuwsdag’ het nieuws rondom de kaping verslaat. Nieuws druppelt binnen, er wordt gediscussieerd wat feiten zijn, wat gebracht gaat worden en waarom iets wel of niet gemeld wordt in de uitzending. Het is interessant om te zien hoe makkelijk aannames worden gedaan, iets voor waar wordt aangenomen en in te zien dat wat voor de een de waarheid is, dat dat niet per se voor de ander hoeft te zijn. Een mooi voorbeeld is het gordijn dat in de zaal hangt. Meral vindt het zwart, Eran meent toch echt dat het groen is. Beiden hebben gelijk. Want hoe jij dingen ziet en ervaart, dat is jouw waarheid. 

Met een vol hoofd loop ik de zaal weer uit. Om spoilervrij te blijven zal ik niet teveel in detail treden, maar ik kan verklappen dat een situatie uit de voorstelling me behoorlijk aan het denken heeft gezet. Ik heb (letterlijk!) van heel dichtbij gezien hoe makkelijk het is om zaken verkeerd te interpreteren, hoe waar en kloppend het misschien ook lijkt. 

Terugkijkend op recente miscommunicaties in werk- en privé-sfeer (weliswaar niet zo heftig als in het stuk, maar wel voortkomend uit iets wat ik voor ‘waar’ aannam) realiseer ik me dat ook ik mijn waarheid als dé waarheid beschouw. Note to self: controleer iets vaker of jouw waarheid ook de waarheid van de ander is. Dat voorkomt een hoop misverstanden. 

Het eerste goede voornemen voor 2019 is dus bij dezen gemaakt! Maar een ding weet ik in ieder geval zeker. Het lunchtheater van Theater Bellevue ga ik vaker bezoeken. 

Breaking Fake News is tot en met 30 december te zien in Theater Bellevue. 

credits
uitgelichte afbeelding © Curly-X-Straight
foto in het midden: © Casper Koster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *