Melk & Dadels

Hoe ziet de Marokkaanse Nederlander eruit? Denk je aan Ali B, Yes-R en Sef, aan Hind en Hafid, of aan Nadia Zerouali? Ik denk aan de laatste, want zij brengt geweldige Marokkaanse gerechten op de Nederlandse eettafel. Maar sinds kort denk ik ook aan Soumaya, Kyra, Fadua en Nora. Vier jonge actrices met een Marokkaanse achtergrond die met de voorstelling Melk & Dadels geselecteerd zijn voor het Nederlands Theater Festival (TF) – en daarmee een van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen hebben gemaakt.

Ik zag de voorstelling op de eerste dag van TF in Delamar. Een fijne plek voor musicals en populaire theaterstukken. Lees de blogs van Shelley daar maar op na. Als we binnenlopen, zien we een mooi decor met grote grafische stukken zoals cactussen en hoge roze- en roodkleurige blokken en een enorme bank, met een druk geïllustreerde bekleding. Een bank uit een Marokkaans interieur, maar dan zo groot en breed als het podium. De zaal zit stampvol en de vier actrices staan al op het podium. Wat ze doen, weet ik niet, want ik praat met Nicole in sneltreinvaart over onze vakanties in Scandinavië. Lisa heeft Melk & Dadels al eerder gezien en vertelt me later dat bij de inloop de actrices naar bekenden (of vreemden) zwaaien, en hier en daar voor een foto poseren. Als de deuren sluiten en de lichten dimmen, is er echter een duidelijke boodschap. Tijdens de voorstelling geen foto’s, na afloop is er genoeg gelegenheid om met deze schoonheden op de foto te gaan.

Twee weken voordat Lisa Melk & Dadels bezocht, dronk zij koffie met Kyra, een van de vier actrices en al heel lang een goede vriendin van haar zus. Ze praten over de bruiloft van een gemeenschappelijke vriendin, nieuwe klussen waar ze allebei mee bezig zijn en de moeilijkheden waar ze in het leven tegenaan lopen. Zoals je dat doet met iemand die je al zo lang kent dat het bijna als familie voelt. Ze hebben het natuurlijk ook over Melk & Dadels en Kyra’s ervaringen als Marokkaans-Nederlandse. Haar ervaringen en die van haar medespelers zijn verwerkt in de voorstelling. Dat maakt de voorstelling heel persoonlijk en kwetsbaar.

We zagen een hyperenergieke voorstelling, een waarbij de zaal direct plat lag van het lachen om de tien archetypes van de Marokkaan in Nederland, een waarbij de scènes rap en slim aaneen zijn gesmeed, een die je laat zien hoe triest de manier is waarop de maatschappij naar Marokkanen kijkt. Maar bovenal is het een voorstelling die zegt: wij zijn net als iedereen mens. We hebben allemaal een hoofd en bijna allemaal twee armen en twee voeten en alles wat daartussen zit is hetzelfde. Het enige verschil is de achtergrond. Dat verschilt een Fries toch ook van een Zeeuw? Iedereen heeft toch een andere achtergrond? Melk & Dadels is een voorstelling die iedereen moet zien. Kunnen we gelijk ophouden met in-hokjes-denken. Niet voor eens, maar voor altijd.

Speellijst najaar 2019: o.a. te zien in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam

credits
Scènefoto’s: © Bart Grietens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *