Meegesleept in wanhoopsdaden

Wat theater betreft ben ik een echt rupsje-nooit-genoeg. Ik zie veel, maar de voorstellingen die ik zie zijn slechts een klein deel van de voorstellingen die ik wil zien. Dit seizoen speelt Theater Utrecht de voorstelling Hedda Gabler van Henrik Ibsen, en die staat uiteraard op mijn ‘must-see’ lijstje.

In de Stadsschouwburg Amsterdam kijk ik naar een vrouw die verlangt naar macht. Macht om een mensenleven te maken of te breken.

 

Manipulatief machtsspel

Hedda Gabler (Karina Smulders) is een vrouw zonder levensdoel. Ze zit vast in haar huwelijk met Jurgen Tesman (Guy Clemens), ze ziet hoe haar schoolvriendin Thea (Astrid van Eck) gelukkig is met Eilert Lövborg (Reinout Bussemaker), de enige man waar zij ooit van heeft gehouden, en raakt met Tesman en huisvriend Brack (Peter Blok) verwikkeld in een driehoeksrelatie die eindigt in een manipulatief machtsspel. Een strijd die Hedda onmogelijk kan winnen.

Ik merk dat ik even moeite heb om in het verhaal te komen (wie is nou wie, en hoe zit het nou precies met hun onderlinge relatie?), maar zodra ik er eenmaal inzit kijk ik geboeid hoe Hedda verleidt, manipuleert en mensen naar de afgrond probeert te helpen. Van het spel van Karina Smulders ben ik erg onder de indruk. Als haar wanhoop toeneemt en Hedda overgaat tot een wanhoopsdaad ben ik even stil. De voorstelling is afgelopen, maar ik durf niet te klappen. Ik wil nog even in het moment blijven. Want dit is waarom ik zo van theater houd. Meegesleept worden in een verhaal, ademloos achterblijven en even alles om me heen vergeten.

 

Rondje Wikipedia

Als ik thuis ben en weer met beide benen op de grond sta is het tijd voor een rondje Wikipedia. Rupsje-nooit-genoeg wil meer weten over Hedda Gabler en Henrik Ibsen. Ik kom tot de conclusie dat ik naast Hedda Gabler maar een ander stuk van Ibsen heb gezien (Een Poppenhuis, door Toneelgroep Amsterdam gespeeld als Nora). De hoogste tijd om mijn ‘must-see’ lijst aan te vullen dus. Toevallig las ik vandaag dat Ibsen Huis, ook van Toneelgroep Amsterdam waarin verschillende ‘Ibsens’ worden samengevoegd, volgend seizoen in reprise gaat. De voorstelling speelt deze week, maar mijn agenda laat het jammer genoeg niet toe de voorstelling te zien. Dus bij deze verklaar ik mijn ‘must-see’ lijst voor het nieuwe seizoen voor geopend.

 

Hedda Gabler van Theater Utrecht staat vanavond en morgen nog in Stadsschouwburg Utrecht.

 

credits

Foto: Roel van Berckelaer

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *