Machteloos toekijken

In februari 2017 bezocht ik PAAZ, een voorstelling van Solo Stories naar het gelijknamige boek van Myrthe van der Meer. Van beiden was ik destijds erg onder de indruk. Twee jaar later bezoek ik Solo Stories Emma Wil Leven, gebaseerd op de in 2016 uitgezonden documentaire van Jessica Villerius. 

Twee Emma’s 

Omdat ik de documentaire niet heb gezien, loop ik redelijk blanco het gebouw van Schouwburg Amstelveen in. Tijdens de inleiding voorafgaand aan de voorstelling krijg ik meer informatie over Emma, haar verhaal en de manier waarop de voorstelling tot stand is gekomen.

Dramaturg Annemiek Lely vertelt dat er twee Emma’s zijn: de Emma die wil leven en de stem van de Emma die haar hoofd voortdurend vult met negatieve gedachten. Lisse Knaapen, die Emma speelt, gaat ons beide kanten laten zien. Heftig. Ik ben al geraakt voor de voorstelling überhaupt begonnen is.

Oneerlijk

Terwijl de woorden uit de inleiding nog door mijn hoofd spoken, wordt het tijd om naar de zaal te gaan. Ik probeer mijn eigen gedachten stil te laten zijn en concentreer me op Lisse die aan haar monoloog begint. Meteen zit ik in het verhaal van Emma, haar strijd tegen zichzelf en haar gedachten. Naarmate het einde van de voorstelling nadert, hoor ik steeds meer gesnif om me heen. En dat is niet vanwege het heersende griepvirus. Zelf voel ik me vooral machteloos. Je ziet dat ‘Emma 2’ steeds meer grip op ‘Emma 1’ krijgt, maar je kunt er niets tegen doen. Wat is het leven soms toch oneerlijk. 

Must see in 2020

Na PAAZ ben ik wederom diep onder de indruk van een voorstelling van Solo Stories. Natuurlijk vanwege het heftige onderwerp, maar ook omdat er een prachtige voorstelling staat die heel goed in elkaar zit. Solo Stories, ga hier de komende jaren alsjeblieft mee door! 

Voor 2020 staat Doet Sneeuw Pijn (naar het boek van Carolien Spaans) in ieder geval op het programma. Wie de voorstelling gaat spelen wordt in het voorjaar bekend gemaakt, dus ik hou de socialmediakanalen van Solo Stories nauwlettend in de gaten de komende tijd. Een ding weet ik alvast: de eerste voorstelling die ik volgend seizoen wil gaan zien staat al op het lijstje.

Emma Wil Leven speelt nog tot en met 21 mei 2019 door heel Nederland.

credits
Foto’s © Annemieke van der Togt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *