Krekels en meelwormen om rampspoed te voorkomen

Na de werkdag staat er een flinke fietsrit gepland richting Broedplaats Lely, een gloednieuwe plek voor kunstenaars om in een inspirerende omgeving te werken én te wonen. Voorbij de ring. Een plek waar we niet vaak komen, verwend dat we zijn. Ik spreek af met Lisa bij restaurant Staal, maar dat zit helaas al vol. We zoeken even op Google Maps en springen weer op onze fiets terug onder de ring door naar Gent aan de Schinkel. Ik heb een tijdje in deze buurt gewoond en toen was dit mijn favoriete plek. Vooral met mooi weer kun je hier heerlijk op het terras zitten. Ook vanavond zitten er nog een paar mensen buiten, maar wij gaan binnen in het knusse restaurant zitten. We hebben beiden zin in friet (wanneer hebben we dat niet?) en bestellen stoof en steak met dikke patatten, erg lekker!

Met een volle maag fietsen we terug naar de broedplaats  voor de voorstelling Night of the Problems van Circus Treurdier. In de oude schoolkantine staan overal witte plastic stoelen. We zijn ervan overtuigd dat we de beste plekken hebben gevonden. Dichtbij de muziekinstrumenten die in het midden van de zaal staan en vlakbij een koelbox. Hier kun je tijdens de voorstelling drankjes uit pakken en de lege flesjes betaal je na afloop. In de twee pauzes worden de koelboxen bijgevuld, perfect idee! Als de voorstelling begint, wordt er binnen no time recht achter ons gespeeld. We draaien onze nekken, maar moeten toegeven dat onze plek toch niet zo fantastisch is. Tip: ga op een plek zetten waar je de gekleurde conceptuele cactussen zitten aan beide kanten goed kan zien!

Heel veel maakt het niet uit, gelukkig kunnen we alsnog volop genieten van de voorstelling. Circus Treurdier maakt humoristische muziektheatervoorstellingen en televisieprogramma’s. Hun Treurteevee was afgelopen seizoen te zien bij de VPRO. In Night of The Problems staat de Perzische prins Abdul centraal. Hij is opgegroeid binnen de paleismuren en mag op 18-jarige leeftijd de wereld verkennen. Tijdens zijn reis ontmoet hij verschillende andere stammen en culturen en dat belooft niet veel goeds. Prins Abdul mag dan vrolijk en optimistisch zijn, de mensen die hij tegenkomt zijn dat allerminst. Het einde van de wereld nadert en wat voor een zin heeft het dan allemaal nog? Dat klinkt dramatisch en ver weg, maar is misschien wel schrikwekkend dichtbij. Toch is het een humoristische voorstelling en er klinkt regelmatig een echte bulderlach in de zaal. Een bulderlach die ook best confronterend kan zijn, zeker wanneer de spelers benadrukken dat ze ons als het ware een spiegel voorhouden en we dus eigenlijk onszelf uitlachen.

Na afloop raken we aan de praat met twee bezoekers met met wie we onze koelbox deelden. Samen kletsen we over werk en studeren, eten we krekels en meelwormen. Als we vertrekken, blijven zij nog hangen. Een van hen woont in de Broedplaats en is met twee stappen in haar bed. Wij gaan weer de ring onderdoor, terug naar onze huisjes, met een beetje een gekke krekelnasmaak in onze mond.

 

Night of the Problems is nog t/m 1 april in Broedplaats Lely te zien en daarna in Groningen, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Nijmegen. De voorstellingen in Amsterdam zijn allemaal al uitverkocht (sorry!), maar ervaring leert dat er vaak op de avond nog wel een plekje vrij is. Zeker proberen dus! Data en tickets

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *