Just do it: Over/bruggen op Fringe

Na een zonnige vrijdagmiddagborrel sjees ik gehaast de pont op richting noord. Om 19.15 uur start de voorstelling Over/bruggen van theatermaker Anne Stoop bij de gele pomp. Hoewel ik nog nooit van de gele pomp gehoord had, bracht Google Maps mij op de juiste plek (wat zou ik zonder moeten).

We verzamelen tussen de twee pompen in: midden op de fietsbrug. Hier worden we opgesplitst in twee groepen, één groep gaat eerst naar de roze pomp, de andere groep gaat naar de gele pomp. Ik start bij de gele en bevind mij middenin een bewonersbijeenkomst van stadsdeel Noord, een man presenteert hier de veelbelovende urbaniseringsplannen. “Het is mijn passie om plekken waar je nog niet dood gevonden wilt worden weer nieuw leven in te blazen.” Het publiek is een beetje onwennig.. Is dit nu echt? Hoort hij erbij? Nadat we onze stem hebben mogen uitbrengen op het beste plan lopen we richting de roze pomp, ook wel de roze tanker genoemd.

image4-2Daar zijn we op de verjaardagsvisite bij van tante Thea. Zij woont haar hele leven al in Amsterdam en is een niet op haar mondje gevallen dame. Gehuld in kleding met panterprint geniet zij van familie en vrienden om haar heen. We krijgen een biertje, zingen een eigen versie van ‘Bloed, zweet en tranen’ en eten bitterballen. Het publiek doet uitbundig mee: cadeaus worden aan oma Thea overhandigt, de quiz wordt gespeeld en de oh’s en ah’s worden uitgeroepen als er een bitchfight ontstaat.

De tegenstelling van bewoners in Amsterdam Noord wordt duidelijk, de rasechte Noorderlingen en de nieuwkomers oftewel “de yuppen”. “Die vrouwen zijn meestal wel bloedmooi. Maar die mannen van ze, die noem ik ook wel de geitenwollen sok. Die slaan nog geen deuk in een pakkie boter.”

Over/bruggen is gemaakt met buurtbewoners en (amateur)acteurs die je allemaal even hard laten lachen. Dus onze tip: fiets vandaag nog even naar die gele pomp in Noord. En als je het net zo te gek vond als ik, stem dan ook even voor de Fringe Publieksprijs via de Fringe Festival Facebookpagina. Of op een andere Fringevoorstelling die jij fantastisch vond natuurlijk.

De voorstelling is te zien op Amsterdam Fringe Festival en speelt nog op zondag 11 september om 16.00 uur en om 19.15 uur. Tickets koop je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *