Je wordt bedankt Shakespeare! + WINACTIE

Het ene moment vlieg ik langs de Amstel, het volgende moment moet ik op de trappers gaan staan om vooruit te komen. De onstuimige wind is de boosdoener. Ik ben te laat vertrokken en Amstelveen lijkt opeens aan de andere kant van de wereld. Na een korte masterclass ‘It starts with a great story’ bij Worldvisuals ben ik te lang blijven hangen. Te gezellig, de soep te verleidelijk. Ik kijk herhaaldelijk op Google Maps hoe lang het duurt om te fietsen of om met het openbaar vervoer te gaan. De metro vertrekt over 1 minuut. Haal ik niet, doortrappen. Bij een bushalte stap ik af. Als het goed is, komt de bus nu. Ik ben te ongeduldig en stap weer op mijn fiets. Twee minuten later sjeest de bus voorbij, helemaal leeg, was veel sneller geweest. Bezweet kom ik aan en probeer in sneltreinvaart het verhaal van Richard III te vertellen aan de vriendin die meegaat. We gaan naar De Goede Richard III van en met Wart Kamps. ‘Koning, Engeland, gestoord, moordenaar. Shakespeares versie,’ weet ik er nog aan toe te voegen, maar eigenlijk is het ook de enige versie die ik ken. Vanavond zien we een ander verhaal. Misschien wel het échte verhaal van Richard III, in elk geval gebaseerd op historische feiten.

 

‘Karaktermoord,’ roept Wart Kamps die als Richard in kostuum op het podium staat, met scheve rug, maar zonder lamme arm. Hij vraagt om eerherstel in een monoloog van anderhalf uur en vertelt de ware geschiedenis van Richard III. En passant laat hij aan het publiek ook de versie van Shakespeare horen (daar heeft hij maar 10 minuten voor nodig). Hoewel het onderwerp misschien tragisch is, is deze voorstelling vooral komisch. Het zit vol met knipogen naar de theatersector en naar onze eigen bronnen van informatie. Met een hilarische scène waarin Richard als treitervlogger Shakespeare belachelijk maakt.

 

Na afloop praten we verder met een warme chocolademelk en een bitterbal in het café van Schouwburg Amstelveen. Ik ben weer helemaal geïnspireerd om in de Engelse geschiedenis te duiken. Tegelijkertijd denk ik terug aan de masterclass waar werd benadrukt hoe verhalen de basis vormen van onze geschiedenis en onze maatschappij. Toch best lullig als dat door een fictieschrijver veranderd wordt. Fake news. Blijkbaar had Shakespeare geen Facebook nodig om zijn ‘leugens’ te verspreiden en hij hoefde het ook niet in een nepnieuwsbericht te gieten. Dat is ook de kracht van verhalen vertellen.

 

KAARTJES WINNEN?

De Goede Richard III sluit deze donderdag t/m zaterdag (19-21 januari) zijn tournee af in Theater Bellevue. Kaartjes zijn te koop via de website van Theater Bellevue, maar je kan ook kaartjes WINNEN! En wat is er leuker dan winnen?! Doe mee aan de winactie op onze Facebookpagina en win 2 kaarten op een datum naar keuze.

 

credits
foto’s: Robin Vogel
meer informatie op de website van Alles voor de Kunsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *