Hollands Glorie in twee dansstukken

Vrijdagmiddag. Ik grijp nog wat chips van de vrijmibotafel en ren naar de trein om weer naar SPRING te gaan, dit keer voor twee voorstellingen van twee Nederlandse gezelschappen. Eerst door de hitte van de stad naar de koele bovenzaal van Stadsschouwburg Utrecht voor De geschiedenis van mijn stijfheid van het acteursgezelschap Wunderbaum. De eerste keer dat we over ze schreven ging over Helpdesk. Helemaal vreemd is Wunderbaum niet voor ons. Bij de ingang van de zaal krijgen we oordopjes uitgereikt. Dat schept al verwachtingen.

 

De geschiedenis van mijn stijfheid

Het podium is vrij kaal. Een eenzame bar en een houten dansvloer. Waar ik aan dacht toen ik de acteurs in legging en danspakje zag? Ik ga klompen kopen! Die hadden ze namelijk aan, en daar kan ik op rondlopen als ik in m’n moestuin scharrel. Dat je er trouwens ook op kunt dansen, weten we nu ook. Ze starten met een eenvoudige klompendans en via ballet, moderne dans, gabber en forró laat Wunderbaum in verschillende hilarische scènes zien dat de ledematen van de witte Nederlander niet heel soepel zijn. Hoe komt dat eigenlijk? Is het de nuchtere mentaliteit, de doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-gedachte? Wie heeft dat eigenlijk ooit bedacht? Wat is normaal en wat is gek? Is met karnemelk spugen en met je hoofd op de bar bonken, gek? En doe je dat alleen als je gedronken hebt? Is er anders te veel gêne? Ik vind het zelf leuk om naar dansende mensen te kijken, ook al kunnen ze niet dansen, zolang ze zich er goed bij voelen, dan is alles geoorloofd. De schaamte voorbij, zonder alcohol. Drie mensen uit Utrecht zijn geselecteerd om heerlijk te dansen. Ze waren trouwens niet heel stijf. Maar waarom wil Wunderbaum daar per se een voorstelling over maken? Een antwoord krijgen we niet, wel een fijne voorstelling waar we veel konden lachen. Een rij voor me gaan ze stuk van het lachen! Ik ben zelf zowat opgegroeid in de discotheek. Toen ik tien was, kon ik al naar de kinderdisco op woensdagavond. En na De geschiedenis van mijn stijfheid heb ik eigenlijk gelijk zin om terug te gaan.

 

Wiek

We laten de klompen achter ons, maken een tussenstop bij de snackbar, en vertrekken naar de vinexwijk Leidsche Rijn voor molenwieken, of althans, alleen de wieken ervan, en dan niet van een traditionele molen, maar van een windmolen. In een open gebied staat het kunst- en designplein RAUM. Op hun website zie ik dat ze danslessen geven, maar dan in de vorm van workshops balfolk. Allerlei verschillende dansstromingen van bourree, wals tot polka en mazurka komen langs. Weg met de stijfheid, in ieder geval die van de vinexbewoner.

Ik heb eerder gezegd dat ik graag in het rode pluche van een theaterzaal zit, maar een voorstelling op locatie vind ik ook heel spannend. Ten eerste ben je meestal buiten en overgeleverd aan de natuur. Ten tweede moet de ‘zaal’ helemaal opgebouwd worden. We zitten voor Wiek van Schweigman& in een ronde ‘hal’ zonder dak. Wiek was in 2009 zo’n succes dat we telkens misgrepen bij de kaartverkoop. Gelukkig was de vraag naar meer voorstellingen zo groot dat Schweigman& dit jaar een remake maakte, met een paar nieuwe performers en nieuwe kostuums; Cos-achtige truitjes met pantalons in een mooie kleur blauw. Wiek moet je zien en ervaren. De wieken draaien horizontaal rond. Eerst zachtjes, er klinkt spannende muziek uit de in de wieken gebouwde speakers. Als de performers de ring betreden, lopen ze rustig wat rond. De wieken duwen zich speels tegen hen aan. Na wat geflirt is het wel duidelijk: Je kan het niet winnen van de wieken. De dansers vechten, rennen, springen, vallen en staan weer op. Keer op keer. Na een uitputtingsslag is de mens gevloerd. De wieken daarentegen staan fier overeind.

 

De geschiedenis van mijn stijfheid is in juni te zien in Rotterdam, en in november in Amsterdam en Den Haag

WIEK is nog t/m 2 juni bij RAUM te zien, in augustus bij het Nazomerfestival in Zeeland.

 

credits
uitgelichte afbeelding WIEK foto Jochem Jurgens

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *