Het meest veelzijdige stukje vlees

Bloed, schimmel, mantelpakjes, de apocalyps, het Paradijs, vrouwen, oorlog, macht.
Het is een greep uit de dingen waar ik aan dacht toen ik hoorde dat de nieuwe voorstelling van Matroesjka Eeuwig Vlees zou gaan heten. Ogenschijnlijk onderwerpen die vrij weinig met elkaar te maken hebben, maar afgelopen vrijdag heb ik mogen meemaken dat ze in ieder geval gezamenlijk voor een hilarische avond zorgen.

Vorige week ging ik naar de eerste try-out van de voorstelling in CREA, tijdens Goedkoop Cabaret. Een try-outavond voor maar een tientje. Meestal met verschillende cabaretiers, deze keer alleen met Matroesjka.

Toen Lisa Loeb en Janneke Rinzema net Matroesjka hadden gevormd, ging ik wel eens imagemee naar optredens om wat te helpen; foto’s maken, of op het goede moment een knopje indrukken. Het is fantastisch om te zien hoe ze van een leeg plein in Leiden zijn gegroeid naar een avondvullende voorstelling. Janneke en Lisa kennen elkaar van de Jazzopleiding van het Conservatorium maar besloten samen kleinkunst te gaan maken. En zo maak ik op een zonnige middag in 2012 de eerste persfoto’s (ik was de enige vriendin met een spiegelreflexcamera). De voorstelling gaat op dit moment nog over twee internetbruiden, Olga en Vladlena, die uit Rusland naar Nederland willen komen. Ze trekken er mee langs verschillende festivals en doen mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens het AKF introduceren ze ook andere personages. Met succes: ze winnen de publieksprijs. Ook toen zat ik trots in de zaal.

Objectief ben ik dus zeker niet, eerder een trotse tante, maar ik heb ook genoeg andere voorstellingen gezien om te weten dat ook zonder mijn subjectieve hoofd, dit een geweldige voorstelling gaat worden. Het was de eerste try-out, dus sommige scènes waren nog net iets te lang of hebben nog wat repetitietijd nodig. Maar daar tegenover stond zoveel prachtig en hilarisch nieuw materiaal dat ik alleen nog maar kan lachen als ik aan de avond terugdenk.

Op 1 maart gaan ze in première in Griffioen (net over de Amsterdamse stadsgrens). ZO VEEL ZIN IN!

Voorproefje? #Imalive en Cindy zijn twee van mijn lievelingsnummers.

Website Matroesjka
Tickets voor de première

credits
Persfoto Matroesjka (2012): Lisa Grijzenhout
Scènefoto Eeuwig Vlees: Femmy Weijs
Persfoto Eeuwig Vlees: Curly and Straight

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *