‘Here’s Johnny’

Niet iedereen houdt er van, maar ik kan er geen genoeg van krijgen; horrorfilms. Spookfilms, ‘Gothic’ horror of gewoon ordinaire slashers, ik vind het allemaal heerlijk. Lichten uit, bak popcorn op schoot en genieten van de ‘jump scares’ en de slechte dialogen. Ik hang meestal op de bank als ik naar films kijk, maar vorig jaar kon ik beleven hoe het voelt om dit alles in het theater ervaren. En dat is fantastisch!

Bij Horror van Jakop Ahlbom voel je net als bij een film spanning en verbazing maar net als bij de meeste horrorfilms valt er ook wat te lachen. Voor de liefhebbers onder ons zijn er ontzettend veel referenties naar de bekendste horrorfilms zoals The Shining en The Exorcist.  Maar de horrorhaters hoeven zich ook niet te veel zorgen te maken. De aanwezigheid van het andere publiek creëert een soort van zekerheid. Samen moeten we die monsters/spoken/ouders toch wel aankunnen?

In tegenstelling tot de meeste horrorfilms zitten er geen dialogen in dit stuk. Het is zelfs geheel zonder tekst; een mime-voorstelling. Dat betekent niet dat er mensen met zwart-witgeschminkte gezichten op het podium staan en uit een onzichtbare doos proberen te komen. Het betekent wel dat er heel fysiek wordt geacteerd en dat er niet wordt gesproken (dat is overigens niet bij alle mime-voorstellingen zo). Je moet daar een beetje van houden, maar iedereen die ik over deze voorstelling heb gesproken was net zo enthousiast als ik.

Jakop Ahlbom maakt altijd bijzondere voorstellingen met veel illusionistische effecten. Filmeffecten overbrengen naar het theater kan al snel overkomen als een parodie, maar dat is hier zeker niet zo. Erna beschreef het gevat als ‘prettige horror’, want naast al het spannende, enge en griezelige is de voorstelling vooral heel erg mooi om naar te kijken.

Credits
Foto: Sanne Peper
Horror is vanavond nog te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Koop hier je kaartjes.  

 

One thought on “‘Here’s Johnny’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *