F*ck jou, ik ben een feminist!

Soms lijken dingen heel vanzelfsprekend. Dat ik mijn eigen keuzes kan maken bijvoorbeeld. Ik heb de studies gevolgd die ik wilde, een baan waar ik zelf voor gekozen heb en de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Tegelijkertijd zijn er genoeg momenten waarop ik me realiseer dat mijn vrijheden en rechten helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.

Als bij verkiezingen mijn Stempas op de deurmat valt, ben ik me er altijd van bewust dat het een voorrecht is om te mogen stemmen en ik heb sinds mijn achttiende dan ook geen verkiezing gemist. Of toen mijn oma onlangs vertelde dat ze moest stoppen met werken toen ze ging trouwen. Ik moet er niet aan denken, maar als ik iets (lees: 60 jaar) eerder geboren was had dat ook mijn leven kunnen zijn.

Vrouwelijke Verleiders

Dat ik het als ‘millenial’ best goed voor elkaar heb wat betreft vrijheden en rechten betekent niet dat er helemaal geen verschillen (meer) zijn tussen mannen en vrouwen. Integendeel. En dat is waar de voorstelling van vanavond over gaat. Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Dunya Khayame stellen in De Verleiders: Female de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan de kaak.

De Verleiders zijn al enkele jaren een bekend begrip in de Nederlandse theaterwereld. Op scherpe wijze bespreken ze maatschappelijke misstanden. De bankenwereld, het zorgstelsel en privacy zijn eerder aan de orde gekomen. En nu is het de beurt aan de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het is dan ook geen toeval dat De Verleiders in deze voorstelling voor het eerst uit vrouwen bestaan.

Verschil moet er NIET zijn

Ik zie de ene na de andere herkenbare en kwaadmakende situatie voorbijkomen. De seksistische grappen over en naar vrouwen bijvoorbeeld. In haar monoloog benoemt Susan Visser diverse situaties. Waarom worden vrouwen op hun kledingkeuze aangesproken? Waarom worden vrouwen continu beoordeelt op hun uiterlijk? Wat geeft mannen het recht om vrouwen ongevraagd aan te raken?

Ook Jelka van Houten zegt even waar het op staat. Binnen de gezondheidszorg hebben vrouwen namelijk een grote achterstand. Veel medicijnen worden niet op vrouwen getest. Ook is het relatief onbekend dat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen verschillen van de symptomen die mannen hebben bij een hartaanval. En wat te denken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen? Wat dat betreft is De Verleiders: Female een goede eye-opener. Ik word weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. En ik merk dat het me kwaad maakt.

Want er is nog altijd veel onterechte machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. En vanaf vandaag ben ik me daar niet alleen zelf nog meer van bewust, ik wil ook anderen hier van bewust maken. Jij die dit leest bijvoorbeeld. Want “F*ck jou, ik ben een feminist!”

De Verleiders: Female is nog te zien t/m 10 maart, o.a. in DelaMar.

credits
Uitgelichte afbeelding: Raymond van Olphen

One thought on “F*ck jou, ik ben een feminist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *