Engelen bestaan wel

Een engel helpt je om het leven aan te kunnen, om je noodlot te aanvaarden. Iedereen zou een engel moeten hebben. Het liefst die ene New Yorkse die boven de fontein in Central Park met veel medeleven naar je kijkt. Deze engel is de lievelingsengel van Prior in het toneelstuk Angels in America van Tony Kushner. Dit werk is groots, episch en inmiddels door vele verschillende gezelschappen opgevoerd en ook uitgebracht als film, televisieserie en opera. Wij zagen donderdag de herneming van het zeer succesvolle Angels in America van Toneelgroep Oostpool. De media gooiden alle sterren en bollen die ze hadden in hun recensies. Een paar jaar geleden wilden we deze voorstelling al zien, maar elke keer was het uitverkocht. Gelukkig werd het in het kader van de Oostpool Special in de Stadsschouwburg weer uitgevoerd.

Na bijna vier uur imponerend toneelspel van acteurs als Jacob Derwig, Teun Luijkx en Vincent van der Valk konden we alleen nog maar naar adem happen. Zo goed, zo mooi, zo indrukwekkend, zo verdrietig, zo zo van alles. Dit relatiedrama in het tijdperk van hevige sterfte aan aids in het Reaganlandschap is een intieme, gigantisch ontroerende en krachtige voorstelling. De acteurs – hoe sterk ze zich ook wilden voordoen – zijn enorm kwetsbaar. De aarde waarin ze blootsvoets speelden, versterkte dat alleen maar. Zelfs de hork van een advocaat bleek niet van ijzer. Op het eind moest hij zijn lot aanvaarden. Het publiek keek als engelen toe. En kon alleen maar diep buigen voor deze prestatie.

Terug in de trein naar huis echoën de woorden en de zang van Simon le Bon in mijn hoofd na:

“And watching lovers part, I feel you smiling
What glass splinters lie so deep in your mind
To tear out from your eyes, with a thought to stiffen brooding lies
And I’ll only watch you leave me further behind”

Trivia

Angels in America van Toneelgroep Oostpool is vanavond (zaterdag 8 april) nog te zien in de Stadsschouwburg. Er zijn nog kaarten!

credits
Foto: Sanne Peper. Op de foto: Teun Luijkx en Jacob Derwig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *