Een voorstelling waar je nu al tickets voor moet kopen

We stellen jullie graag aan Olga voor, onze nieuwste blogger. Ze komt uit Moskou en woont al jaren in de buurt van Amsterdam. Ze is enorm fan van het werk van Ivo van Hove en dus regelmatig te vinden in Internationaal Theater Amsterdam. Voor haar eerste verhaal op The Cultural Lifestyle wil ze jullie graag wijzen op een mooie voorstelling waarvan het nog lang duurt voordat hij speelt, maar het zeker de moeite waard is om nu al tickets voor te kopen.

—-

Sinds ik vier jaar geleden op het Holland Festival voor het eerst een voorstelling van regisseur Ivo van Hove zag, wist ik zeker dat ik al zijn voorstellingen wilde zien. Ik zag The Fountainhead en was enorm onder de indruk – het was zo geweldig en zo anders dan dat ik gewend was om te zien.

Ik ben theaterliefhebber en kom uit Moskou – mekka van theaters, een stad die bekend is door zijn talrijke theaterscholen. Voor mij was de ontdekking van Ivo van Hoves werk een ‘venster naar Europa’, naar een moderne, vernieuwende theatrale wereld met grenzeloze mogelijkheden. Sindsdien volg ik gretig al zijn werk. En gezien de snelheid waarmee de kaarten voor zijn voorstellingen verkocht worden, ben ik niet de enige.

In vier jaar tijd heb ik nogal wat voorstellingen van Ivo van Hove en natuurlijk Toneelgroep Amsterdam, waarvan hij de artistiek leider is, gezien. Van Hove kiest altijd interessante thema’s, verhalen, werken die ertoe doen en verweeft ze met zijn blik op de actualiteit. Hij maakt bijzondere combinaties van acteurs, decor en muziek. Ik zie enorm uit naar zijn volgende project dat in april 2019 in première gaat in Koninklijk Theater Carré: Dood in Venetië, naar een boek van de Duitse schrijver Thomas Mann, geschreven in 1911.

Thomas Mann was geïnspireerd door het liefdesverhaal van Goethe en de achttienjarige Ulrike von Levetzov. Hij schreef een novelle over hoe passie en hartstocht het verstand overnemen, waardoor men de controle over het leven verliest. In het verhaal ervaart een ouder wordende schrijver een spirituele en creatieve crisis. Hij reist naar Venetië op zoek naar rust en zijn muze. Daar raakt hij gefascineerd door een veertienjarige jongen. Zijn intense gevoelens laten hem het gevaar van de door cholera geplaagde stad niet inzien en uiteindelijk treedt hij zo zijn eigen dood tegemoet.

Het bijzondere liefdesverhaal werd in 1971 door Luchino Visconti verfilmd. Hij veranderde in zijn film de schrijver in een componist en gebruikte de muziek van Gustav Mahler, wat voor mij deze film onvergetelijk maakte. Interessant is dat Thomas Mann op het moment van schrijven van de novelle diep onder de indruk was van de dood van Mahler en hem daarom gebruikte als model voor zijn hoofdpersonage. Deze novelle werd meerdere malen gebruikt in de kunst. In 1973 schreef Edward Benjamin Britten de opera Death in Venice. Deze opera werd zijn laatste werk. In 2003 maakte de Duitse choreograaf John Neumeier het ballet Death in Venice. En nu – een geweldige toevoeging aan deze rij – een theatervoorstelling in regie van Ivo van Hove. Ik kan niet wachten om zijn visie te zien en te voelen hoe vernietigend ongecontroleerde verliefdheid kan zijn. De tekst van de novelle wordt bewerkt door Ramsey Nasr. En wat me nog meer intrigeert, is dat de muziek door Nico Muhly speciaal voor dit stuk wordt gecomponeerd en door Koninklijk Concertgebouworkest wordt gespeeld. Extra weetje: Nico Muhly – een Amerikaanse minimalistische componist en arrangeur, die in zijn muziek de traditie van Philip Glass voortzet, schreef onder andere voor muziek voor de film The Reader (hoofdrollen Kate Winslet en Ralph Fiennes).

Je kunt nu al zien dat bijzonder veel goede mensen aan deze theatervoorstelling meewerken. De kaartverkoop gaat dan ook heel hard. Ik wil dit absoluut niet missen en nodig je uit om mee te gaan!

 

Dood in Venetië speelt van 4-13 april in Koninklijk Theater Carré. Tickets zijn hier te koop.

 

credit
Foto: Jan Versweyveld

 

 

2 thoughts on “Een voorstelling waar je nu al tickets voor moet kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *