Doe normaal of ik eet je op

Ooit had ik een kookboek in mijn handen dat vol stond met recepten die aan het exotische voorbij gaan. Je kon erin lezen hoe je een olifant moest klaar maken, ik herinner me een lange bereidingstijd. Ook zag ik al bladerend recepten met verschillende soorten insecten, wat tegenwoordig helemaal niet zo gek meer is. Het goorste vond ik toen het verwerken van een placenta. Maar ook dat kan gewoon heden ten dage. Getuige het The placenta cookbook. Een fitte vrouw maakte er een smoothie van, vol ijzer en B12. In Thailand eten ze bij speciale gelegenheden de ongeboren vrucht van een varkentje. Daar moest ik allemaal aan denken op een vrijdagavond in een Amsterdamse galerie op de Geldersekade, waar ik de première bijwoonde van EXOOT – Tropical Healing, de nieuwste voorstelling van De Warme Winkel in samenwerking met Stichting Showmachine.

De beginscène is letterlijk goor. Wegkijken kon bijna niet in de intieme setting van de fel verlichte galerie. En ik ga je nu vertellen waarmee ik hevig werd geconfronteerd. Je kunt nog stoppen met lezen en zo niet, dan lees je dat een acteur zijn uit zijn zwaargewonde lichaam gevallen ingewanden geheel en met veel geluid verorbert tot bijna stikkens aan toe. Goor toch? Maar wat goed gedaan! Hoe krijgt hij alles weg? Het is smerig, maar intrigerend tegelijkertijd. Ik begin een bloederige leverlucht te ruiken – of verbeeld ik me dat maar? Kun je je een luchtje verbeelden? Hoe dan ook, even ben ik bang dat ik een flauwte krijg, en dat de geroosterde kip die ik at bij Little Saigon op de Zeedijk naar buiten zal komen, maar dan verschijnt de Braziliaanse Mariana Senne dos Santos ten tonele, en kan ik opgelucht ademhalen.

Mariana is geheel oranje geschminkt en ze doet me denken aan de oranje dame met neonlippen die kunstenaar Martial Raysse ooit heeft gemaakt van een zwartwitfoto. De oranje dame in het theaterstuk vertegenwoordigt Brazilië. Samen met de kolonist Vespucci onderzoekt ze wat kannibalisme kan betekenen in hun relatie. Het is behoorlijk meta. Eigenlijk is kannibalisme het toelaten van vreemdelingen in jezelf. Wees tolerant naar ze. En als ze niet normaal doen, kun je ze altijd nog opeten. Het zou dan de ultieme samensmelting zijn van twee culturen. Maar is dat dan de manier om met ze om te gaan? Om antwoord op deze vraag te krijgen en om te weten hoe de liefdesrelatie tussen Amerigo Vespucci en een Braziliaanse schone verloopt, moet je op de Geldersekade zijn. Het is er in ieder geval tropisch warm.

 

De Warme Winkel, Exoot – Tropical Healing is t/m 22 april te zien. Speellijst en tickets

 

credits
foto’s: Sofie Knijff

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *