De zondvloed in Almere

In een schemerig landschap van zand, hekken en betonblokken loop ik vanaf station Almere Poort richting het Almeerderstrand. Ik zwerf langs verlaten bouwplaatsen en leegstaande huizen. Best spooky. De wereld is stil en verlaten, maar met de laatste zonnestralen reflecterend op het water is het prachtig mooi. Het blijkt een perfecte proloog te zijn voor de voorstelling die ik ga zien: MARE van theaterspektakelgroep Vis à Vis.

In MARE zien we een wereld die volledig onder water is komen te staan. Het gevolg van een watersnoodramp die niet te stoppen was en waarvan de mens volledig de schuld krijgt. In een desolate wereld drijven nog enkele drenkelingen op de resten van de beschaving. Een pas getrouwd stel klimt uit een caravan die onder water is komen te staan. Twee oude heren hebben hun woonkamer moeten verplaatsen naar het dak van hun huis en vissen hun hondje uit de oude slaapkamer. Een man kabbelt voorbij in zijn boekenkast en leest naarstig en onverstoorbaar door.

Op hun eigen terrein in Almere kan Vis à Vis goed uitpakken voor hun theaterwerken. Het podium is bij MARE een bassin met een miljoen liter water erin. Daarin wordt vernuftig geschoven met verschillende grootse objecten zoals een caravan en een tank. Zo ziet het leven eruit als de aarde onder water komt. Ondanks het zwaar serieuze onderwerp wordt er gul gelachen op de volle tribune. Het is behoorlijk lachwekkend om de acteurs door het koude troebele water te zien bewegen. Het decor wordt steeds extravaganter en de effecten spectaculairder. Op het hoogtepunt stijgt er een enorme vuurwolk op naar de sterrenhemel.

MARE is deze week nog te zien. Daarna is het wachten tot mei volgend jaar. Dan wordt de voorstelling opnieuw – wegens het grote succes – gespeeld. Neem je ouders, je grootouders, je neefjes en nichtjes of je collega’s mee naar het ‘dorp’ van Vis à Vis. Snel koken van tevoren is niet nodig, er is een restaurant aanwezig. En hoewel de voorstelling buiten is, gaat het altijd door. Wij zaten overdekt, met een wollen deken om ons heen en een beker koffie in de hand een uur en een kwartier te kijken naar acteurs die door het water moesten ploegen om te overleven. De natuur geeft, maar uiteindelijk is het ook de natuur die neemt.

 

MARE, Muiderzandplaats in Almere, dit jaar nog t/m 1 oktober te zien.

 

credits
foto: Anna van Kooij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *