De stille kracht

IMG_5630Gisteren was ik naar de Nederlandse première van het toneelstuk De stille kracht van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het stuk is naar de klassieker van Louis Couperus gemaakt en volgens de recensie uit de Volkskrant van de wereldpremière in Duitsland (Ruhrtriennale) zullen mensen van rond de 50 de douchescène en de onderwerpingsscène zich nog levendig herinneren uit de gelijknamige tv-serie (hier kun je een aflevering kijken). Regisseur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam heeft samen met zijn vaste partner Jan Versweyveld een spektakelstuk gemaakt met veel water, licht en geluid. Op een groot stuk podium dat uit hardhouten plankdelen bestaat, valt de regen, de moesson. Als de damp optrekt, ruik je de geur van opdrogend hout. En ik vergaap me aan de doorschijnende en goedvallende kimono’s en jurken waarin Halina Reijn schittert. De stille kracht sluipt door het spel en de beruchte douchescène is fenomenaal en angstwekkend tegelijkertijd.

wanneer is het te zien? Voor deze maand zijn de voorstellingen allemaal uitverkocht, maar vanaf 20 januari tot en met 14 februari 2016 is De stille kracht weer te zien. Koop hier je tickets.

aanrader, want: – prachtig acteerwerk van alle acteurs, o.a. Gijs Scholten van Aschat, Halina Reijn, Jip van den Dool – Mingus Dagelet (de zoon van Hans Dagelet) beweegt krachtig – visueel is het geen moment te veel of te weinig – zeer bijpassende muziek live uitgevoerd op piano, klankschaal en grote angklungs – kostuums om te smullen (vooral de jurken) IMG_5611

wat doe je aan? Gisteren was een première, dan trekken de gasten hun mooie kleren en hoge hakken of hun tofste Adidas trainingsjack aan en combineren dat met felrode lippenstift. Hans Dagelet droeg een blauw pak met mooie sneakers eronder. Je draagt gewoon dat wat het beste bij je past. Ik was in geel en groen – mijn favoriete kleuren en mijn metgezel in een pak van Nederlandse makelij (soms houd ik van gedragen woorden).

wat heb ik gegeten: Ik had een vrije dag (met twee afspraken, waarvan één een gitaarles), maar ik had nog tijd om vers pastadeeg te maken en die te vullen met geroosterde en gestampte pompoen. Meer hierover op linktofood. Maar als je weinig tijd hebt, kun je bij het restaurant van de Stadsschouwburg eten. Ik heb er laatst tijdens Amsterdam Fringe Festival bloemkoolsoep (mmm) en frites met mayo (mmm) gegeten en dat is best genoeg.

 

credits

theater: Stadsschouwburg Amsterdam

gezelschap: Toneelgroep Amsterdam

foto’s: The Cultural Lifestyle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *