Cultureel Seizoen 2017-2018 is geopend!

Ieder jaar staat het laatste weekend van augustus groots omcirkeld in mijn agenda, want dat is het weekend van de Uitmarkt! Drie dagen lang staat Amsterdam in het teken van cultuur, cultuur, en nog meer cultuur. Voor iemand met een culturele levensstijl de ideale kick-off van het nieuwe theaterseizoen!

 

Theaterrecord

Als ik door het zonovergoten Amsterdam fiets, denk ik terug aan het afgelopen seizoen. Wat is het mooi geweest! Niet alleen deed ik mijn intrede als blogger op The Cultural Lifestyle, ook brak ik met het zien van 36 voorstellingen mijn theaterrecord (dat stond op 28), zag ik mijn favoriete musical twee keer, deed ik nieuwe theaterervaringen op (die ook nog eens heel indrukwekkend waren), had ik bij Borgen (waar mijn medebloggers ook zo van genoten) de tofste theaterervaring ooit en ging ik uit mijn comfort-zone.

En nu is het alweer tijd voor nieuwe ervaringen. Ik parkeer mijn fiets (over ervaringen gesproken…) en loop richting het Oosterdok waar de Uitmarkt dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Het is even wennen en ik weet niet precies waar ik heen moet. Gelukkig zie ik de bekende Uitmarktvlaggen die me de weg wijzen.

 

Flyers, pennen en photoboots

Via de boekenmarkt – die prachtig langs het water staat – bezoek ik kraampjes van musea en theatergezelschappen waar ik pennen, flyers en programmaboekjes in ontvangst neem. Opvallend is het hoge aantal photoboots dit jaar, dus laat ik me meerdere keren vastleggen op de gevoelige plaat. Zo kruip ik in een Instagramkader bij Tina de Musical en transformeer ik tot Het Meisje met de Parel bij het Mauritshuis.

Als ik ’s avonds thuiskom, merk ik aan mijn benen dat ik behoorlijk wat kilometers heb afgelegd, iets wat ook nog eens door mijn stappenteller wordt bevestigd. Maar toch voelt deze dag niet helemaal voldaan. Wat voor mij onlosmakelijk verbonden is met de Uitmarkt, is het bezoeken van previews van theatervoorstellingen en het daarbij behorende wachten in de rij voor het theater. Helaas is dat dit jaar geschrapt uit het programma waardoor een voor mij belangrijk element van de Uitmarkt miste.

Gelukkig leven we in een wereld waarin informatie 24/7 beschikbaar is. De afgelopen weken heb ik al even door de programma’s van de verschillende gezelschappen gesnuffeld. Voorstellingen waar ik erg naar uitkijk zijn The Curious Incident Of The Dog In The Night Time van Tony Award-winnares Marianne Elliott, en Romeinse Tragedies, (wat ben ik blij dat ik toch nog een kans krijg om hem te zien!) en Ibsen Huis (vorig seizoen gemist) van Toneelgroep Amsterdam. En ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat die lijst gedurende het seizoen alleen maar groter gaat worden.

 

Ongegeneerd meeblèren

Op zondag doe ik mijn bezoek aan de Uitmarkt nog eens dunnetjes over. Ik kruip in de photobooth van het Scheepvaartmuseum (Shell Ahoy!) en ga daarna naar het Oosterdok waar het hoofdpodium van de Uitmarkt is. Hier vindt  ’s avonds de traditionele afsluiting van de Uitmarkt, de Musical Sing-A-Long, plaats. Als echte musicalfan moet ik hier natuurlijk bij zijn ;-). In de drie uur voor de uitzending geniet ik van de zon, eet ik een frietje en een ijsje en warm ik mijn stem vast op tijdens de repetities.

Ik dacht het al, de ‘must see’ lijst voor seizoen 2017-2018 groeit. De optredens van Annie M.G. Schmidt, Liesbeth en From Sammy With Love maakten erg veel indruk, die heb ik op de lijst gezet. Het valt me op dat dit allemaal biografische producties zijn. Is dit toeval of een (onbewuste) voorkeur?

Met deze meezingafsluiter is het nieuwe culturele seizoen begonnen. Ondanks het missen van de theaterpreviews heb ik genoeg inspiratie opgedaan. Wat ik uiteindelijk allemaal ga zien, lezen jullie ook dit seizoen op The Cultural Lifestyle. Ik heb er zin in, bring it on!

 

credit
Uitgelichte afbeelding: uitmarkt.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *