Over Stadsschouwburg Amsterdam

De Stadsschouwburg Amsterdam wordt door de redactie van The Cultural Lifestyle regelmatig bezocht. De Stadsschouwburg is over het algemeen een veilige keuze als je een goede theater- of dansvoorstelling wilt bezoeken. Het komt maar weinig voor dat een voorstelling slecht is. De gezelschappen die er spelen zijn voornamelijk the usual suspects, ze keren jaarlijks terug en leveren kwaliteitswerk. Toneelgroep Amsterdam is het huisgezelschap en bespeelt het grootste gedeelte van het jaar de Rabozaal.

 

Zalen

Er zijn twee theaterzalen in de schouwburg, de Rabozaal en de Grote Zaal. De Rabozaal is de nieuwe toevoeging aan de schouwburg die in 2009 in samenwerking met de Melkweg en Toneelgroep Amsterdam werd geopend. De zaal heeft een van de breedste toneelbeelden van Europa. De Stadsschouwburg houdt zelf een indeling van vier rangen aan, maar je kan het podium vanaf alle plaatsen goed zien. Eersterangs plaatsen bevinden zich tussen stoel 7 en 26 op rij 4 tot rij 11. Dat zijn inderdaad de beste plaatsen, maar zij met lange benen willen misschien toch liever op een hoekplaats zitten. Ondanks de recentere verbetering zijn de plaatsen nog steeds behoorlijk krap.

Als je voor de echte theatersfeer komt, moet je naar de Grote Zaal. Rood pluche, kroonluchters en de namen van de grootste Nederlandse toneelschrijvers (je weet wel, die van het Vondelpark enzo) voegen een aangename grandeur toe aan het theater. De zaal is verdeeld in 6 rangen waarvan de eerste twee verdeeld zijn in 1e rang en 1e rang comfort. Comfort betekent in dit geval net wat extra beenruimte, maar niet per se beter zicht. Zeker in de Grote Zaal zijn de beste plaatsen behoorlijk persoonsgebonden. Sommige mensen zweren bij de eerste rij, terwijl anderen graag aan de zijkant achter willen zitten. De zaal loopt niet erg op dus je moet soms een beetje wiebelen om langs de hoofden voor je te kunnen kijken. Toch geven wij bij theatervoorstellingen de voorkeur aan zaalplaatsen. Bezoek je een dansvoorstelling of een voorstelling waarbij je de boventiteling moet lezen, dan zijn balkonplaatsen aan te raden. Ook op het tweede balkon heb je nog goed zicht.

 

Kaartverkoop en korting

Tickets voor de Schouwburg koop je het makkelijkst online. Je kunt je bestelling ophalen bij de kassa, op laten sturen (kosten 2 euro) of, nog makkelijker, een e-ticket bestellen. Let wel op dat je het e-ticket nog moet uitprinten, vanaf je telefoon wordt het ticket niet geaccepteerd en moet je alsnog langs de kassa.

Eersterangskaarten kosten meestal tussen de 30 en 40 euro, de laagste rang is vaak al beschikbaar voor 15 euro. De Stadsschouwburg doet aan ‘dynamic pricing,’ de prijzen kunnen omhoog gaan als de voorstelling goed loopt. Meestal zijn er op het laatste moment ook nog goede plaatsen beschikbaar en voor voorstellingen die iets minder goed lopen worden vaak acties uitgezet, zoals de Last Minute Ticket Shop. De Stadsschouwburg biedt zelf ook maandelijks op de eerste maandag van de maand een voorstelling aan met 50% korting, tijdens de Sirenesale. Ook maken meerdere voorstellingen deel uit van de We Are Public selectie.
CJP’ers krijgen standaard een paar euro korting, maar bezoekers onder de 30 kunnen ook overwegen een Sprintpas aan te schaffen. De pas kost 5 euro per jaar en biedt je de mogelijkheid om vanaf een uur voor aanvang een ticket te kopen voor 10 of 15 euro. Bij één bezoek heb je de aanschaf van de pas er weer uit. Sprinten lukt bijna altijd, als je met meerdere mensen komt, moet je wellicht overwegen om op te splitsen om op betere plaatsen te kunnen zitten.

 

Horeca

Stanislavski
Op de begane grond van het gebouw zit Stanislavski, een groot eetcafé waar je de hele dag door kan eten en drinken. Eerlijk is eerlijk, wij zijn nog niet echt fan van het café. Qua sfeer heeft het net niet de grandeur van een oud theater, maar ook niet de gezelligheid van een café.  De kwaliteit van het eten en met name de bediening wisselt nogal. Het personeel achter de bar bestaat uit jonge theaterliefhebbers, met als resultaat dat je soms een diepgaand gesprek hebt over die ene monoloog maar ook vaak lang op je biertje moet wachten. Zonde! Een goed theatercafé is het fijnste wat er is en zou hier zeker mogelijk moeten zijn.

Café Cox
Voor wat reuring kan je beter het gebouw uitgaan, rechts om het gebouw heen lopen en daar bij Café Cox (open van do-za) weer naar binnen gaan. Ooit was dit hét theatercafé van Amsterdam, maar op een gegeven moment is het langzaam ten onder gegaan om vervolgens als jonge god weer op te staan. Hier heb je hippe feestjes, live muziek en comfortabele fauteuils. Niet een plek om de drama’s van het leven te bespreken, wel om erover te filosoferen.

 

2 thoughts on “Over Stadsschouwburg Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *