Over Theater Bellevue

Theater Bellevue is een middelgroot theater vlakbij het Leidseplein. Bellevue programmeert voornamelijk Nederlands teksttheater en jonge cabaretiers, maar er zijn ook regelmatig dansvoorstellingen te zien. De voorstellingen die ’s avonds in het theater staan, komen meestal tijdens de toernee langs, maar Bellevue produceert ook zijn eigen lunchtheaterproducties. Deze voorstellingen zijn van dinsdag tot zaterdag te zien om 12:30. Lunchvoorstellingen duren een uur en worden zowel door jonge honden als oude rotten gemaakt. Bij sommige producties voelt het alsof er te weinig tijd was om het af te maken, maar vaker zijn ze tragisch, absurd, meeslepend, hilarisch of beangstigend en eigenlijk altijd de moeite waard om even te gaan kijken.
Er hangt een ongedwongen sfeer in Bellevue en daarmee is dit theater een ideale plek om snel ‘een voorstellinkje te pakken’ of om uren lang na te borrelen.

 

Zalen

Er zijn drie zalen in Theater Bellevue. De Grote Zaal is de enige geplaceerde zaal met rij- en stoelnummers. Omdat het een plattevloerszaal is, zie je het eigenlijk overal goed, maar op de eerste vijf rijen heb je prettiger zicht. Probeer hier meer naar het midden te zitten, vooraan aan het gangpad moet je behoorlijk je nek draaien om het goed te kunnen zien. Bij de meeste (maar niet alle) voorstellingen begint de eerste rij op 0. Dat wekt vaak verwarring. Let dus goed op de nummering op de vloer of je op de goede rij gaat zitten.

In de Palonizaal staan de Lunchtheaterproducties en af en toe een andere voorstelling. De zaal is klein en in de standaardopstelling zit je werkelijk overal goed.
Klein Bellevue bevindt zich in de kelder van Bellevue en beschikt over een eigen bar. De stoelen staan los in de zaal voor een podium dat iets verhoogd is. Vooraan zie je het beste wat er op het podium gebeurt, maar heb je ook het grootste risico om door een cabaretier gekozen te worden voor die hilarische sketch. Als er barkrukken staan, zijn dit vaak stiekem de beste plekken. Je kijkt over het publiek heen en als de bar opengaat, zit jij als eerste aan je biertje.

 

Kaartverkoop en kortingen

Tickets voor Bellevue koop je gemakkelijk online. Standaardtarief ligt meestal tussen de 15 en 20 euro, studenten en CJP’ers krijgen een paar euro korting.

Voorstellingen zitten regelmatig in de Last Minute Ticket Shop, in de Grote Zaal bevinden deze plaatsen zich bijna altijd op rij 8. Omdat de Palonizaal en Klein Bellevue ongeplaceerd zijn, mag je hier ook met je LMTS-ticket zitten waar je wilt.

 

Horeca

In Bellevue zit eetcafé De Smoeshaan. Het eten is van goede kwaliteit en kost niet meer dan normaal is een Amsterdams eetcafé. De porties zijn niet altijd even groot, maar over het algemeen is het genoeg voor een gevulde maag. Het café staat echter bekend om alle acteurs die hier achteraf blijven hangen. Niet alleen de acteurs die die avond in Bellevue hebben gespeeld komen naar ‘De Smoes,’ ook acteurs die bijvoorbeeld in Delamar of in de Stadsschouwburg hebben gespeeld komen vaak hier nog wat drinken. Afhankelijk van je bui is dat ontzettend gezellig, of verschrikkelijk irritant omdat mensen opeens wel heel erg aan het bewijzen zijn dat zij er ook bij horen. Zit je toevallig in de laatste categorie? Binnen is het meestal relatief acteurvrij en kan je rustig van je biertje genieten.

 

credits

foto: julidans.nl

 

One thought on “Over Theater Bellevue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *