Leven voor vandaag!

Shelley bezocht deze maand een van ’s werelds meest geliefde musicals: Rent. Deze uitvoering ging in 2015 in première in het M-lab. Inmiddels is de voorstelling onderdeel van Atelier DeLaMar, met een deels nieuwe cast en een aangepast decor. Na een tournee door Nederland keert de voorstelling op 4 en 5 november terug in het DeLaMar theater. 

 

‘No day but today’. Met deze woorden gaf componist Jonathan Larson in 1996 zijn visitekaartje af toen hij de rockmusical Rent creëerde. De musical bleek een ongekend succes. Saillant detail is dat Larson het succes van Rent nooit mee heeft kunnen maken. Enkele uren na zijn eerste interview over Rent stierf hij onverwacht op 35-jarige leeftijd.

Rent vertelt het verhaal van 8 vrienden in een tijd waarin de diagnose HIV nog je doodvonnis betekende. We volgen een jaar uit hun leven. Een jaar dat in het teken staat van vriendschap, liefde, dood, verslaving, creativiteit en aids. Een jaar waarin ze die ene, o zo belangrijke les leren: leven voor vandaag.

rent-delamar-the-cultural-lifestyle

Van jongs af aan ben ik een zogeheten “Rent Head”, een grote fan van de musical. In 2015 kreeg ik eindelijk de kans om hem in het theater te zien, Rent stond namelijk in het M-Lab. En mijn verwachtingen werden meer dan waar gemaakt. De kans om de voorstelling nog een keer te zien, in de grote zaal van het DeLaMar Theater dit keer, greep ik dan ook met beide handen aan. En weer werd ik niet teleurgesteld.

De voorstelling in het M-Lab is intiemer dan de voorstelling in het DeLaMar. Waar je in het M-Lab om het podium heen zit, zijn in het DeLaMar Theater podium en auditorium gescheiden. Er is meer afstand, waardoor je je echt toeschouwer voelt in plaats van onderdeel van het geheel. Dit doet echter geen afbreuk aan de voorstelling.

Ook in de grote zaal weet de cast van Rent het publiek mee te slepen. Vanaf het moment dat de eerste noten klinken zit je in het verhaal en word je meegesleept door de personages en de problemen waar ze mee kampen. Rent is een (ook nu nog actuele) afspiegeling van de maatschappij en de harde, soms pijnlijke realiteit.

rent-delamar-the-cultural-lifestyle-1600x1200Rent imponeert. De aanstekelijke en krachtig gezongen rocknummers, het verhaal van de personages die ieder hun eigen strijd moeten leveren en natuurlijk die indringende, tijdloze boodschap: Leven voor vandaag. Dit zijn de ingrediënten die de show voor mij zo bijzonder maken. ‘Nu al?’, dacht ik toen de voorstelling tegen het einde liep en een van de laatste nummers werd ingezet. Het had best nog drie uur mogen duren.

 

Op 4 en 5 november zijn er twee extra voorstellingen bijgeboekt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Hiermee maakt Rent zijn reputatie als succesmusical wederom waar. Tickets koop je hier.

 

credits

foto’s: Annemieke van der Togt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *