Zeven jaar hokken met de duivel

Een week geleden was het niet zulk grijs weer als vandaag, maar scheen de zon volop. Ook in Den Haag. Een mooie dag voor de wereldpremière van Mariken in de tuin der lusten, een Haagse coproductie van OPERA2DAY en het Nationale Toneel. Als je graag wilt kennismaken met opera, dan is de Mariken een goed stuk om mee te beginnen. Het duurt net niet zo lang als een opera kan duren (slechts drie uur met een pauze), er wordt veel in gezongen, weliswaar in het Middeleeuws Nederlands, er is daarom ook boventiteling.

IMG_0073

Mariken – die zeven jaar alles doet met de duivel wat een echtpaar doet en in ruil daarvoor alles leert over wetenschap en kunsten – wordt gespeeld door Hannah Hoekstra (Gouden Kalf voor haar rol in de film Hemel). Ik ken haar voornamelijk door de tv-serie Volgens Robert waarin ze een verhouding krijgt met Robert, gespeeld door Peter Blok. Ze blijft krachtig staan tussen de zangers van Cappella Amsterdam die een behoorlijk intimiderende rol hebben. Hoewel ik in Den Haag was, had ik een beetje een thuiswedstrijdgevoel, want niet alleen Cappella Amsterdam is in Amsterdam gevestigd, ook het muziekensemble Asko|Schönberg en de componiste van het werk, Calliope Tsoupaki. De initiatiefnemers van Mariken haalden ook Tetraktys erbij, een ensemble dat gespecialiseerd is in middeleeuwse muziek.

De première was in de Koninklijke Schouwburg, het huis van het Nationale Toneel, maar de voorstelling gaat op tournee door Nederland en is op 1 november te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Koop hier je tickets.

Waarom ga je hierheen?
Om de combinatie van opera en theater, om Hannah te zien acteren, om de muziek die je naar alle duistere hoeken van je emoties sleept. Daardoor raak je echt in het verhaal. De voorstelling krijgt een hoop sterren in de Nederlandse pers. De Volkskrant: “Geniale zet van regisseur Serge van Veggel om de hoofdrol van de opera…te laten spelen door een rasactrice als Hannah Hoekstra.” Op het laatst kreeg ik medelijden met Mariken als ze door iedereen wordt afgewezen. En de paus speelt zijn rol zo goed dat ik hem had toe willen schreeuwen: Blijf met je poten van Mariken af!

Meer lezen en kijken
Voorstellingspagina Het Nationale Toneel
Geschiedenis / verhaal
Recensie
Interview Hannah Hoekstra
Klik voor de trailer op het beeld hieronder

IMG_0077

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *