Klassieke muziek in de natuur

Tijdens een yin yogales worden alle stijve spieren en pezen weer goed opgerekt. En een dutje aan het einde van de les (ik val altijd in slaap tijdens de ontspanningsoefening) zorgt ervoor dat ik ape-relaxed de rest van de dag in ga. Zo ook afgelopen zondag. Goedgemutst stop ik m’n regenjas in mijn tas en mijn regenlaarzen gooi ik achterin de kofferbak van de auto. Op weg naar ‘s-Graveland vallen er flinke buien, maar als ik aankom op het festivalterrein van Wonderfeel is het net gestopt met regenen.

Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek in de buitenlucht, werd afgelopen weekend voor de derde keer georganiseerd op landgoed Schaep en Burgh. Op zes verschillende podia zijn er drie dagen lang concerten van 12 tot 12. Tussen de podia is het slechts een paar minuten lopen, een miniwandeling, noemt de organisatie het. Mijn ontspannen zelf loopt met een soja latte in de hand door het bos, stapt in plassen en struint over het natte gras op weg naar een concert van Ensemble Klang uit Den Haag. Hoewel deze editie volledig uitverkocht is, kun je bijna altijd wel zitten. Ik vind een plekje op een bank linksachter de pianist. Naast mij ligt een vrouw op een grote zitzak met een fleecedeken over zich heen, ze geniet met haar ogen dicht. Net als ik vanochtend in de yogales.

Klang speelt Femenine van de Amerikaanse componist Julius Eastman, een minimal stuk. Kleine belletjes rinkelen drie kwartier lang, de piano is net iets eerder dan de cello en viool. Kinderen kijken met open mond naar de muzikanten. Langzaam sluiten mijn ogen zich ook en ik beeld me in dat de koeien die iets verderop staan, dat ook doen.

Op Wonderfeel kun je uitermate goed eten. De biologische frietjes van Dapp Frietfiets zijn onweerstaanbaar lekker, heel krokant met een goede aardappelsmaak. En na prachtige Arvo Pärt- en Philip Glasswerken door cello8tet, laat ik mij verleiden tot een driegangendiner met onder andere een halve kreeft en gazpacho met burrata, gekookt door Sander Louwerens van Lof (zat ooit in de Haarlemmerstraat) en Rogier Klooster van Hotel de Goudfazant.

Voldaan sjok ik met m’n metgezel richting het Solopodium waar in een overvolle tent de meesterpianist met de prachtige naam Hannes Minnaar een aantal werken van Gabriel Fauré speelt. Wonderfeel is een mooi festival, laagdrempelig ook. Je kunt je kinderen meenemen, je kunt zitten en opstaan wanneer je wilt, en het belangrijkste: je kunt genieten van verschillende werken uit de klassieke en hedendaagse muziek in de buitenlucht. En terwijl de noten mijn oren strelen, ruik ik alweer iets lekkers. Is dat curry of pizza? Of allebei?

 

Meer klassieke muziek in de zomer

In het Concertgebouw zijn er nog tot en met eind augustus concerten in het kader van Robeco Summernights, zoals de Summernight Movie met live gespeelde muziek uit de televisieseries Dallas en Downton Abbey. De presentator van de avond is acteur Harry Piekema die je kent van de Albert Heijnreclame.

Tussen de duinen en het bos bij Bloemendaal ligt het openluchttheater Caprera. Daar worden deze zomer naast onder andere popconcerten (Typhoon hebben we al gemist) en cabaretvoorstellingen ook klassieke concerten georganiseerd.

 

credits
foto: Foppe Schutte

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *