Karaoki Kanye

Nog maar twee weken geleden waren ze een grote hit in het theaterprogramma van Lowlands; stonden ze in dezelfde maand op de Parade met hun koptelefoonlancering en nu zijn ze een heel Fringe lang de host van de Fringe Nightclub in het nieuwe Festivalhart in het Compagnietheater. Hier is Club Gewalt uit Rotterdam met hun show Karaoki Kanye!


Als ik de toelichting en het eerste Starfishartikel lees, ben ik wel bang dat de mensen van Club Gewalt mij met botox besmeuren en dat ze mij volgooien met gummiberenwodka, maar ik dacht: Kom op: wees geen watje en ga, want:

Ten eerste: sinds ik de Lellebel heb ontdekt vlakbij het Rembrandtplein is karaoke de leukste after ever. Een feest met karaoke moet daarom geweldig zijn.

Twee: ik hou van hiphop, de beat, de rhymes. 

img_7097.jpgDrie: minimal music is echt mijn ding, mijn ik-wil-in-een-trance-raken-en-daar-nooit-meer-uitkomen-muziek. Geef mij Steve Reich en een stuk of zes marimba’s of een vijf uur durend Philip Glass-opera en ik ben heel zoet voor de rest van de avond.

Vier: Ik weet niet veel van Kanye West. Dat hij maf is inderdaad, want Kanye for president, nee toch? Het enige wat ik geweldig vind aan hem, is zijn vrouw.

Vijf: La grande bellezza was zo’n mooie film, de setting, de personages, de taal, de muziek. De film is een grote inspiratiebron voor Karaoki Kanye.


En ja daar ga je dan, je loopt de trap op richting de Grote Zaal in het Compagnietheater. Een aardige Fringer scant je ticket en wenst je veel plezier. Eerst kom je in een donkere gang, maar als je wat verder loopt, zie je licht en rook. Dat licht komt van het vele wit. Alsof ze een hele dag hebben staan witten. Alles is wit: de vloer, het podium, de catwalk in het midden, de plastic tuinstoelen daaromheen, de stretch tafelhoezen waardoor het lijkt alsof de tafel een sexy jurkje aan hebben, en de kleding die de Gewalteners dragen. Alles glinstert erdoor. Het is een Club Tropicana in combinatie met het buitenissige feest dat plaatsheeft in La grande bellezza, en het voelt direct al goed. Wat een heerlijke sfeer.

Grote groene breed uitwaaierende gatenplanten op het podium, drie jongens in wit pak achter laptops, vijf dames staan in een krappe kooi in dezelfde witte nepbontjas met dezelfde haardos dezelfde bewegingen te maken. Een andere vrouw in dito outfit zit op het podium aan het begin van de catwalk in Sharon Stone-houding. Ik zoek snel een lege tuinstoel, want ze zijn al begonnen – geen probleem overigens, want je mag in- en uitlopen, zoals dat kan in een nachtclub. 

Tussen de witte Griekse zuilen op het podium zijn twee dj-booths geplaatst. Daarachter staan de mannen. Op de beat maken twee van hen moves met de motoriek van Vjèze Fur, de ander lijkt voor te dragen. Oh nee, hij is een stand-upcomedian en geeft ons een opsomming van je moeder die zo dik is dat… Ik schrik even, want joh, waarom meteen zo grof? Maar ik grinnik toch als hij zegt: “Your mother is so fat that if she takes the stairway to heaven.. it breaks.” Onbeschaafd leedvermaak, ik maakte me er gewoon schuldig aan. Maar het was ook te hilarisch en de twintig of meer beschrijvingen waren zo onrealistisch. “Your mother’s belly button will be 5 minutes sooner at home than the rest of her body, because she’s so fat”.

Daarna volgt de ene na de andere korte performance. Als in snapchat komen ze langs om weer voorbij te gaan: een gedicht wordt voorgedragen, op een hypnotische beat wordt staccato gerapt door een van de dames samen met een van de performers karaoket iemand uit het publiek een liefdesduet.

Van hiphopspace naar een countryhoekje waar drie meisjes met cowboyhoed gaaf en in sneltempo  samenzingen. Het space-effect van de muziek verbeeldt zich in de kleding van de modeshow. Stukken uit de eerste en nieuwe collectie van Terror Kittens (Anniq Euphoriq & Ellen Korevaar) zijn ter plekke te koop.

Het publiek gedraagt zich uitbundig, we karaoken mee – op een simpele, maar oh zo meesterlijke wijze – we dansen, we pinken een traantje weg bij Hazes’ Een vriend – uitgevoerd op elektronische accordeon met ruimteschiplichtjes.


In het nieuws las ik dat een Russisch station een krachtig radiosignaal heeft ontvangen. Zou er buitenaards leven zijn? Volgens mij hoeven ze niet ver te zoeken. En jij ook niet. Volg de roze ballonnen naar het festivalhart van Fringe en laat je volbotoxen met performances met een hoog gehalte aan muzikaal en theatraal Gewalt.


Karaoki Kanye van Club Gewalt is elke avond in het Compagnietheater van 21:30 – 00:00.

The Cultural Lifestyle neemt je mee in het culturele leven van Amsterdam en omdat we zo goed bij de Daily Starfish passen met onze sterretjes schrijven we hier over onze avonturen in de theatrale gekte van het Amsterdam Fringe Festival.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *