Een bont kattengezelschap

Als je blogger bent bij The Cultural Lifestyle, waar iedereen bovengemiddeld veel cultuur bezoekt, komt het voor dat er meerdere mensen onafhankelijk van elkaar naar dezelfde voorstelling gaan. Zowel Shelley als ik hadden tickets voor de musical Cats. Ik ging nog in december naar het RAI Theater en Shelley, van wie ik wel kan zeggen dat zij veruit de grootste musicalliefhebber is (zie ook haar andere blogs!) van ons gezelschap, gaat begin januari. Ik ben dan ook heel benieuwd wat zij van de musical vindt, en zij zal ons daar zeker meer over vertellen. Een tweeluik over deze voorstelling!

Strakke pakken en geschminkte kattengezichten

Ik kan me nog vaag herinneren dat ik Cats op televisie zag toen ik klein was. Musicals vond ik toen al leuk, maar deze vond ik wel een beetje gek. Mensen in strakke pakken met geschminkte kattengezichten. Met deze beelden in mijn achterhoofd, twijfelde ik of ik wel wilde gaan. Toch moet deze musical wel bijzonder zijn; In Engeland was het 21 jaar een succes op WestEnd en op Broadway in de Verenigde Staten 18 jaar. En nog steeds trekt Cats volle zalen. Uiteindelijk verrasten mijn ouders mij met kaartjes, en namen zij mij mee naar het RAI Theater. Van tevoren aten we bij D’Overkant, een aanrader als je in de buurt van de RAI wil eten. Ik at er lekker malse ossenhaassaté, mijn ouders de kipsaté en seafoodsalade.

Ik had me niet ingelezen in het verhaal omdat ik me wilde laten verrassen, maar het maakte juist dat ik het hele eerste deel lichtelijk in verwarring was. Toen de katten werden voorgesteld, dacht ik in eerste instantie dat dit was zodat je de katten zou herkennen in het verhaal. De voorstelrondes bleven echter komen en het verhaal ‘begon’ maar niet. In principe was dat niet erg, want er was genoeg om naar te kijken en te luisteren. Het decor van de vuilnisbelt waar de katten leven was prachtig en super gedetailleerd, er werd prachtig gezongen, het orkest speelde geweldig en de dans was fenomenaal. Alles was echt superstrak en het ging maar door; wat een conditie moeten de acteurs hebben om zo lang aan een stuk door te blijven dansen! Als kind en tiener heb ik jaren lessen gevolgd in jazz- en show/musicalballet dus ik vond dat heel tof om te zien. Met een korte versie van ‘Memory’, het enige lied in deze musical dat ik al kende, eindigde deel 1 voor mijn gevoel vrij plotseling, vooral omdat ik had verwacht dat dit lied veel langer zou zijn.

Jellicle cats op het Jelliclebal 

In de pauze mocht je het podium op om met de oude kat Deuteronomy op de foto; heel leuk dat die mogelijkheid werd gegeven. Ik had van tevoren een programmaboekje gekocht en maakte gebruik van de overgebleven pauzetijd om het verhaal te lezen, wat een heleboel verklaarde. De Jellicle Cats, een bont kattengezelschap dat op de vuilnisbelt leeft, heeft eens per jaar het Jelliclebal. Tijdens dit bal wordt een kat uitverkoren om naar een nieuw leven over te stappen. Vervolgens worden alle katten voorgesteld en aan het eind maakt de oude Deuteronomy de keuze voor de uitverkorene. Net als mensen zijn katten heel verschillend, en alle bijzondere eigenschappen worden getoond.

Misschien kwam het doordat ik nu een duidelijker beeld had van waar ik naar keek, maar na de pauze leek er meer vaart in te zitten en zat ik helemaal in het verhaal. Ik was onder de indruk van de twee katten die zingen over de gevaarlijke kat Macavity, en van Magical Mr. Mistofellees, die dans en acrobatiek showt alsof het geen enkele moeite kost. Toen kat Grizabella nu wel de volledige versie van ‘Memory’ inzette, leek het alsof de hele zaal zijn adem inhield; het was muisstil. Het werd prachtig gezongen, zo ontroerend en voor mij was het een van de hoogtepunten. Niet lang daarna werd als einde van de musical door de Jellicle Cats uitgelegd hoe je je eigen kat moet aanspreken en behandelen zodat je echt bevriend raakt. Dat kan geen kwaad natuurlijk en als kattenliefhebber vond ik er grappig herkenbare tips tussen zitten. Was ik kort na deel 1 nog niet volledig overtuigd, aan het eind begreep ik volledig dat dit zo lang de langstlopende musical was in Engeland en de Verenigde Staten. Echt een aanrader!

Cats is nog t/m 13 januari in het RAI Theater te zien, daarna van 15 t/m 27 januari in het Rotterdamse Luxor Theater. In het voorjaar is Cats ook nog te zien in MartiniPlaza Groningen van 9 t/m 14 april en van 17 t/m 22 april in het Chassé Theater in Breda.

Meer informatie vind je op de website van Cats.

credits
foto’s: Cats de musical.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *