Monnikenwerk

Soms moet je een stuk reizen om een bijzondere voorstelling te zien. Net als voetbalfans uit alle hoeken van het land naar de Arena afreizen om een interland bij te wonen, zo trokken wij vanuit Haarlem en Utrecht naar de Vissershaven onder Scheveningen om monniken aan het werk te zien. Ook zij hebben een grote afstand gelegd om in Nederland te komen. Vanuit het midden van China komen zeventien Shaolin (‘jong bos’) monniken, allen gespecialiseerd in de kungfu. In de tempel in de provincie Henan wordt deze vechtkunst al meer dan 1500 jaar beoefend. Hun vorm van kungfu is ontstaan uit zelfverdediging tegen gespuis maar ook tegen soldaten in tijden van imperialisme.

Ruim tien jaar geleden vertrok choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui naar de Shaolin Tempel om in retraite te gaan. Daar vroeg hij de boeddhistische kungfu-monniken een voorstelling met hem te maken. Het resultaat is Sutra dat in 2008 in première ging. Voor de voorstelling werkt Cherkaoui samen met kunstenaar Antony Gormley en de Poolse componist Szymon Brzóska voor de live muziek. Het werk van Gormley zag ik voor het eerst toen ik ook voor de eerste keer Sidi Larbi zag dansen, in de voorstelling zero degrees van choreograaf Akram Khan. Die voorstelling zag ik twee keer, allebei de keren probeerde ik zo min mogelijk met mijn ogen te knipperen om maar niets te hoeven missen. Ik vind het moeilijk om in woorden uit te leggen wat het met mij deed. Hetzelfde gevoel had ik tijdens het zien van Sutra. Deze productie heeft voor mij een enorme intrinsieke zeggingskracht door het spel, de dans, de performance, het decor van Gormley, de muziek. Alles bij elkaar is heel, heel mooi. Er is kracht, spectaculaire acrobatische behendigheid. Er is humor en er is ontroering.

Antony Gormley – wiens werk mij altijd in mijn hart treft –  maakt vaak beelden gebaseerd op een manspersoon. Dit keer vult hij het podium met houten dozen die door de monniken in verschillende opstellingen worden gezet; een vloer, muur, brug, tempel, kerkhof. Doorlopend ziet het publiek nieuwe beelden ontstaan, die door Sidi Larbi en een jonge monnik van een jaar of tien in een blokkenspel alvast wordt voorspeld. Ik zie zelfs een keer pinguïns voor me wanneer de monniken een kist op hun rug vooruit slepen.

Ik weet zeker dat je spijt krijgt als je deze voorstelling mist. Vanuit de Randstad moet je daarom naar het Noorden reizen, want daar is het op 23 en 24 april te zien in de Stadsschouwburg in Groningen – tickets
Speellijst
Sutra  – in oktober ook in Brussel te zien.

 

 

credits
foto: Hugo Glendinning

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *