Laat Me kiezen met mijn hart

Moderne dans en Nederlandstalige muziek. En niet zomaar moderne dans, maar een stuk van de Belgische choreografe Isabelle Beernaert! Ingrediënten voor een mooie avond, want ik houd van de Nederlandse taal én Nederlandstalige muziek en zeker ook van de choreografieën van Isabelle Beernaert. Ik ken Isabelles’ werk door So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle. Ik kan me nog heel goed de performance van Davinia & Frederic herinneren op Je suis malade van Lara Fabian. Daar zat zóveel emotie in. Ik heb het in de afgelopen jaren nog wel eens opgezocht op YouTube en was dan altijd weer onder de indruk. Ook heb ik in 2015 haar voorstelling Glass bezocht in het Agora theater in Lelystad, wat prachtig was maar voor mij wel wat minder grijpbaar. Juist omdat het alweer even geleden is dat ik een stuk van haar heb gezien, heb ik extra veel zin in deze avond. Hoogste tijd om me opnieuw onder te laten dompelen in de emotionele danswereld van Isabelle!

Vragen, zoektocht en keuzestress

Laat Me is de tiende productie van Isabelle Beernaert. Een prachtige voorstelling met dans, Nederlandstalige chansons van o.a. Trijntje Oosterhuis, Stef Bos, Liesbeth List en Ramses Shaffy, filmprojecties en poëzie in een heel mooi decor. Het is een genot om te kijken naar de dansers, de eenheid en verscheidenheid in hun dansstijlen, lichaamsbouw, oogopslag en de emoties die zij tonen. Ook de kleding die de dansers dragen is heel divers: van naaldhakken tot platte laarsjes, jurken en rokken, grote jassen en dikke shawls, tot alleen een hemdje, ondergoed en een gouden jurk. Het mooie licht, de grote witte panelen, de videoprojecties en de combinatie met de muziek. Alles past perfect bij elkaar en is in balans. 

In het (heel uitgebreide en interessante) programmaboek wordt de voorstelling als volgt omschreven:

Laat Me staat in het teken van een zoektocht naar je diepste zelf, om los te komen van alle overtuigingen die zijn ingeprent, maar je bewust te worden van wie jij werkelijk bent, in die kracht te gaan staan en vanuit deze overtuiging te leven, vanuit je ziel.

Bij mij borrelen direct veel gedachten en vragen op: je wordt gevormd door je opvoeding, omgeving, de school die je volgt, de mensen om je heen maar zeker tegenwoordig door de alomtegenwoordige aanwezigheid van social media, de wereld die steeds kleiner wordt en de ontelbare mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Welke keuze maak je dan? Wat zijn je dromen en wensen? Doe je dat wat jíj echt wilt of doe je wat je omgeving je ingeeft en van je verwacht? En als je iets anders wilt doen, wat houdt je dan tegen om de keuze te maken en het gewoon te doen? De hele avond voelde heel herkenbaar en relevant, alsof de voorstelling speciaal voor mij gemaakt was, en ik kan me voorstellen dat heel veel mensen dat zo voelen.  

De lucht zit nog vol dagen

Bovenstaande vragen houden veel mensen in mijn omgeving bezig en mijzelf ook, met name de laatste 2,5 jaar. Ik heb in die tijd een traineeship doorlopen, waarbij ik diverse interessante opdrachten gedaan heb en ook een intensief ontwikkelprogramma heb gevolgd. Vooral de trainingen over persoonlijke ontwikkeling waren heel waardevol. Ik werd me steeds bewuster van wie ik ben en wat ik graag wil, al blijft dat een doorlopende zoektocht. Het sluit perfect aan bij Laat Me, waardoor ik me met dit stuk kan identificeren. De dans, muziek en tekst van De Lucht Zit Nog Vol Dagen raakt me, omdat ik altijd het gevoel heb dat er nog zoveel tijd is. Ik heb natuurlijk ook nog een heel leven voor me, maar toch is het ineens 2020 en is er weer een decennium voorbij en verstrijkt de tijd sneller dan ik soms in de gaten heb. Ook raakt het me als er in één van de gedichten wordt gezegd: ‘Laat mij kiezen’ en alle dansers uitspreken waarin zij vrij willen zijn om te doen en te zijn. Na afloop ontmoet ik Isabelle Beernaert en voegt ze toe: “Jonge mensen moeten weten dat zij vrij zijn om hun eigen keuzes te maken.” Haar uitspraak is me bijgebleven. Ik heb kort geleden ook een belangrijke keuze gemaakt. Ik heb mijn baan opgezegd en vertrek eind deze maand uit Amsterdam om ruim drie maanden op reis te gaan. 

Ik raad het iedereen aan om Laat Me te bezoeken, van jong tot oud, millennials met keuzestress, ouders, stellen.. maar laat me je niet overtuigen door alle magie van deze productie al weg te geven. Kies er gewoon voor om te gaan en je te laten inspireren! 

Laat me is in januari en februari nog door heel Nederland (en België) te zien. De tour eindigt 1 maart in Oostende. Tickets koop je hier.

Laat Me van Isabelle Beernaert

credits

uitgelichte afbeelding (affiche): Daniel Philippe Borst
scènefoto’s: © Kim Vos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *