Kijken naar Mira

Afgelopen zondag had de solodansvoorstelling Mira Mira tijdens het Fringe haar Nederlandse première. De Bulgaars-Hongaarse Miroljuba Petrova danst en de choreografie werd gemaakt door Sanne Clifford. Wij spraken Sanne over haar nieuwe werk.

Sanne Clifford
Wie is Sanne Clifford?

Sanne danst, geeft les, choreografeert en werkt samen met andere creatieven, zoals Hugo de Haas. Met hem maakte zij Tweezaam, een performance met gesproken woord en dans. “Als ik met andere mensen een leuke klik heb, dan gaan de ‘groene lichtjes’ aan”, zegt Sanne. Mooie samenwerkingen volgen, zoals Tweezaam, maar ook Mira Mira.

Hoe ziet jouw Cultural Lifestyle eruit?

“Elke dag ben ik bezig met dans – ik krijg nieuwe ideeën voor projecten en volg workshops. Daarnaast probeer ik elke maand naar een voorstelling te gaan. Veel is gerelateerd aan dans, maar ik ga ook naar musea voor mooie tentoonstellingen, ik schrijf voor mijn websites en speel gitaar.

Uitwisseling vind ik heel belangrijk. Ik heb samen met een Zwitserse een platform opgezet: choreolab europe. Een paar keer per jaar gaan we met een aantal choreografen naar verschillende steden in Europa om andere culturen te leren kennen. Dan wordt mijn batterij weer opgeladen.”

Waarom wilde je op Fringe staan?

“Fringe biedt je de kans om je voorstelling een aantal keer te laten zien en ook om met andere kunstenaars in te contact te komen. Er hangt een heel open sfeer. Elf dagen lang kun je je onderdompelen in het festival, en alles wat je tegenkomt, meemaakt, hoort en ziet ‘opsponzen’.”

Jouw voorstelling wordt vijf keer uitgevoerd. Tijd genoeg dus om nog naar andere Fringevoorstellingen te gaan. Heb je ultieme aanraders?

“Ik hoop in ieder geval de voorstellingen te zien van de medeFringers die ik de afgelopen tijd tijdens workshops heb ontmoet. Zoals Of dit van de Lefgozers – twee meiden overigens. Verder ben ik benieuwd naar Stil van Melissa Knollenburg en naar My Father was a Terrorist van Igor Vrebac (red: wij zagen deze voorstelling). Van drie ex-studenten aan wie ik dansles heb gegeven op de kleinkunstopleiding van Selma Susanne is ook werk te zien: But That Could Never Happen. Right? van Quintijn Relouw, DVA van Aleksej en de one woman show Glans van Jeninke de Jong.”

Vertel ons in drie woorden waarom we naar Mira Mira moeten?

“Persoonlijk – fysiek – eerlijk”

Mira Mira (mira= een afkorting voor Miroljuba. In het Spaans betekent mira hij/zij kijkt) is nog te zien tijdens Fringe Festival op wo 7, do 8, vr 9 september in het Compagnietheater.

credits
foto Sanne: Alexander van der Linden
foto Mira Mira: Csaba Mészáros

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *