Huiveringwekkend Swan Lake

Kiete ging voor The Cultural Lifestyle naar Stadsschouwburg Haarlem om daar Swan Lake te zien. Een coproductie van Jakop Ahlbom met het Amsterdamse dansgezelschap ICK en De Meervaart. In december is deze voorstelling weer in Amsterdam te zien.

Swan Lake
, Het Zwanenmeer. Als je die woorden hoort denk je vast meteen aan het bekende thema. Taa-da-da-da-da-daaa. Je krijgt het niet meer uit je hoofd als je het wereldberoemde ballet een keertje bekijkt. De muziek werd geschreven door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Voor deze versie van Jakop Ahlbom is de muziek gearrangeerd door de band Alamo Race Track. We zagen ze onlangs nog in Ahlboms voorstelling Lebensraum.

Voor Swan Lake maakte Alamo Race Track een elektronische remix met elementen uit de indie, folk en popmuziek. Er zijn maar een paar nummers van het ruim twee uur durende ballet bewerkt, maar die zijn dan ook helemaal vervormd en verlengd.

 

swan-lake-1

 

Een van de hoogtepunten voor mij was de bekende “Danse Des Petits Cygnes”, ook zo’n nummer dat in je oor kruipt. Dit diende als ondersteuning van een circusact van de dansers, compleet met messenwerpers. (Kwam dat ene mes niet een beetje te dicht bij Odettes been?) Ook de finale was uitstekend bewerkt. Alle knallende accenten in de muziek, normaal gespeeld door violen en donderende koperblazers, waren perfect bewaard gebleven. Wat je allemaal niet kan met een keyboard, een xylofoon, elektrische bas en gitaar en twee drumstellen. Terwijl de dansers elegant dineerden op de melodie van de Spaanse Dans met een vette beat eronder, zagen we de band onvermoeibaar doorspelen achter een dicht gaasdoek waardoor ze zelf een essentieel onderdeel van het decor werden. Ook heel mooi geremixt was de Pas de Deux uit de derde akte, waarop die arme Odile, de Black Swan, verschrikkelijk vernederd werd. Tijdens de finale van de voorstelling zat zelfs ik, als muzikante, op het puntje van mijn stoel. En ook voelde ik een klein beetje verdriet toen Odette haar rivale Odile vasthield toen zij in elkaar stortte. Zij zong later zelf als White Swan haar zwanenzang en stierf in de laatste minuten aan een gebroken hart.

Swan Lake is een voorstelling die op vele momenten aangrijpend is. De muziek is goed gekozen en behoudt net dat beetje Tsjaikovski waardoor de hele opvoering een net zo’n emotioneel verhaal wordt als in het origineel. De cast kreeg terecht een daverend applaus.
Op dit moment is er een grote tournee door Nederland, maar in december is de voorstelling weer in de buurt. Op 21 december in Schouwburg Amstelveen en op 23 december in De Meervaart, het thuistheater van Jakop Ahlbom en ICK.

 

credits
foto’s: Alwin Poiana

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *