My Cultural Lifestyle – Lisa

In de rubriek My Cultural Lifestyle vertellen cultuuromnivoren over hun liefde voor kunst, hun favoriete culturele plekken en hun ultieme tips. Kortom: ze vertellen over hun cultural lifestyle. Deze week onze eigen Lisa

Als kind heb ik weleens verzucht dat we ‘elke week naar het Concertgebouw moesten’. Stiekem maakte het natuurlijk een gigantische indruk. Het imposante gebouw, de namen van componisten op de balkons. Als kind genoot ik al gigantisch van het culturele aanbod dat Amsterdam te bieden heeft. Tijdens de kinderboekenweek naar de kinderboekenwinkel, voor verjaardagsfeestjes naar de Krakeling, Goliath zijn hoofd zien schudden in het Amsterdams Historisch (ik heb er weken nachtmerries van gehad), van de glijbaan in het Stedelijk: het zijn enkele van de meest dierbare herinneringen uit mijn jeugd. Mijn ouders sleepten mij en mijn zus moeiteloos overal mee naartoe. Afgezien van de ene klacht in het Concertgebouw vonden we het eigenlijk bijna altijd leuk om mee te gaan. Tussendoor droomde ik ervan om dichter of toneelschrijver te worden. Als puber vervaagde die droom een beetje, maar verdriedubbelde mijn culturele bezoeken. Mijn zakgeld ging naar een Pathépas en ik had het geluk dat mijn ouders kaartjes voor bijna alle Toneelgroep Amsterdamvoorstellingen wilden (en konden) kopen. Tussendoor ging ik naar Paradiso en trok ik met de trein naar het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

Dichter of toneelschrijver ben ik dan weliswaar (nog ;)) niet geworden, maar inmiddels ben ik wel een paar jaar werkzaam in de culturele sector. Het culturele leven is zo volledig geïntegreerd in mijn ‘gewone’ leven. Ik weet steeds beter wat ik wel en niet leuk vind en hoe ik de goedkoopste kaartjes kan fiksen. Tegenwoordig zit ik vooral veel in Frascati en ga ik graag naar theaterfestivals. De bioscoop sla ik regelmatig over en naar concerten ga ik nog nauwelijks. Hoewel ik de diversiteit mis uit mijn puberjaren is het soms ook heel fijn om uit een agenda te kunnen plukken wat ik echt wil zien en wat ik best kan laten liggen. Tegelijkertijd is het een honger die nooit helemaal verzadigd zal worden. Hoe meer je ziet, hoe meer je mist.

Althans, zo voelt het soms. Onzin natuurlijk, alles is goed, niks fout. Ik vraag me weleens af waarom we ons zo snel schuldig voelen als het om kunst gaat. Als ik vrienden vraag wat ze aan cultuur doen hoor ik regelmatig: ‘te weinig, ik zou eigenlijk meer moeten doen’. Als je vervolgens doorvraagt blijkt dat ze regelmatig dingen zien. Als ik een rondleiding geef door een museum zijn bezoekers vaak teleurgesteld dat ze de betekenis niet snappen, of iets lelijk vinden, of saai. Allemaal prima wat mij betreft. Is het mooie aan kunst niet juist dat we allemaal een andere ervaring beleven?

credits
Foto’s Lisa © The Cultural Lifestyle, foto Laura Reijnders

One thought on “My Cultural Lifestyle – Lisa

  1. Het is een geweldige rubriek. En cultuur snuiven is fantastisch. Ik zou ook wel elke dag iets cultureels willen doen!! Ga, ook heel vaak naar concerten en speel zelf viool! Het aller mooiste dat er is!!🎻🎶❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *