My Cultural Lifestyle – Laura

In de rubriek My Cultural Lifestyle vertellen cultuuromnivoren over hun liefde voor kunst, hun favoriete culturele plekken en hun ultieme tips. Kortom: ze vertellen over hun cultural lifestyle. Deze week onze eigen Laura

Mijn culturele leven is sinds de geboorte van ons zoontje bijna een jaar geleden behoorlijk veranderd. Voorheen bezocht ik zeker een keer per week een dans- of theatervoorstelling, het filmhuis, een museum en soms een concert. Ik had een Podiumpas, heb een tijdje een Cineville- en een We Are Public-pas gehad, en maakte voor ik 30 werd ook nog eens veelvuldig gebruik van mijn CJP-pas. Toen we nog klein waren, namen mijn ouders ons al mee naar musea en zaten we allemaal op muziekles. Later, toen we op de middelbare school zaten, gingen we elk jaar steevast op culturele citytrip en struinden we bezienswaardigheden en musea af in onder andere Rome, Madrid en Istanboel. Ik ben dus opgegroeid in culturele weelde en vond het geweldig om oog in oog te staan met Picasso’s La Guernica in Madrid en de opera Aïda te zien in het amfitheater in Verona. Niet gek dat ik een studierichting in de cultuur koos zodat ik me nog meer kon onderdompelen in kunst en cultuur.     

Sinds ik moeder ben, moet ik het culturele leven meer plannen. Ik ga niet meer solo naar een voorstelling omdat ik die gewoon per se wil zien. Ik plan nu liever een theaterbezoek samen met vrienden of familie, zodat ik die ook weer eens uitgebreid kan spreken. Twee vliegen in één klap. Verder bestaat mijn culturele leven tegenwoordig voornamelijk uit podcasts luisteren in de trein op weg naar werk. Dat heb ik afgelopen zomer ‘uitgevonden’. Ik begon met de podcast Bob, van SCHIK en VPRO, een documentaire over de zoektocht naar de jeugdliefde van een 84-jarige dementerende vrouw. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Vervolgens ben ik Laura H. en De Brand in het Landhuis gaan luisteren en nu vliegen de lijstjes met podcasttips en recensies mij om mijn oren en ben ik op zoek naar wat ‘mijn genre’ is. Er gaat een hele nieuwe wereld voor mij open.      

Daarnaast zit mijn Museumkaart nog steeds in mijn portemonnee, want juist musea bezoeken vind ik met een baby superleuk. Ik kan met hem weer opnieuw eindeloos staren naar de Mondriaans in het Gemeentemuseum in Den Haag, vooral de Victory Boogiewoogie is favoriet. Ook bezocht ik afgelopen zomer op een hete dag Museum Voorlinden – ideaal met een baby vanwege de fijne airconditioning. En samen keken we onze ogen uit in de Infinity Room van Yayoi Kusama en de tentoonstelling van Do Ho Suh. Gewoon weer staren naar kunst, en voelen wat dat met je doet, zonder direct naar het kaartje ernaast te gaan om te lezen wat je eigenlijk ziet, want mijn zoontje zegt dat toch ook niks.

Foto’s Laura © The Cultural Lifestyle, foto Lisa Grijzenhout

One thought on “My Cultural Lifestyle – Laura

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *