Vol vertrouwen de lente in

21 maart. Het begin van de lente! Deze datum staat niet alleen omcirkeld in mijn agenda vanwege het vooruitzicht van ijsjes, terrasjes en zon. Vandaag start voor mij het nieuwe seizoen namelijk met de door Ricky Koole georganiseerde Seizoensdienst in De Nieuwe Liefde. Een bijzondere dienst aan het begin van elk seizoen die ik al 9 keer eerder heb bezocht.

 

Een dienst zonder God

Ieder kwartaal bezoek ik deze Seizoensdienst, die ook wel bekend is als Dienst voor Ongelovigen (en Gelovigen). Een koor zingt, er is muziek, er worden gedichten en teksten voorgedragen en een spreker houdt een toespraak. De dienst is enigszins te vergelijken met de Sunday Assembly waar Renée over schreef: er wordt samen gezongen en woorden worden overdacht, maar dan zonder God.

Net als Renée bezoek ik de kerk niet vaak. Een enkele keer met Kerst of bij rouw- en trouwgelegenheden, maar gelovig ben ik niet. Toch weet een kerkdienst me wel te raken. Het samenzijn vind ik prettig, de gesproken woorden inspireren me, zijn hoopgevend en brengen positiviteit. Maar een link met God is er voor mij niet. Iets wat me in de Seizoensdiensten ook erg aanspreekt en wat bovendien de reden is dat deze diensten georganiseerd worden.

Hoop

Ricky Koole zelf heeft namelijk ook moeite met het plaatsen van een God in kerkdiensten. Daarom is ze een dienst gaan organiseren waarin samenzang, bezinning en een mooie preek centraal staat, maar waarin God geen rol speelt. Als we samen met het koor hebben ingezongen kan het nieuwe seizoen echt worden ingeluid. Een van de eerste nummers die wordt gezongen is Turn, Turn, Turn van Pete Seeger, een tekst gebaseerd op Prediker 3. Saillant detail is dat deze Bijbeltekst nog niet zo heel lang geleden werd voorgedragen op de begrafenis van mijn opa. Diensten voor Gelovigen en Diensten voor Ongelovigen liggen dus echt heel dicht bij elkaar…

Na wat korte voordrachten en veel muziek is het tijd voor de toespraak, ofwel de overdenking. Vanavond spreekt Dolf Jansen. Zijn woorden gaan over hoop. Want hoop, dat is er altijd ook al denk je van niet. En je hebt ook altijd de kracht om je mogelijkheden te benutten en dichter te komen bij wat je wilt.

 

Een nieuwe lente

De toespraak wordt gevolgd door een muzikale improvisatie. Ik laat de woorden van Dolf Jansen bezinken en denk terug aan de vorige Seizoensdienst. Toen zat ik zonder werk en zag mijn leven er behoorlijk onzeker uit. Inmiddels heb ik een nieuwe baan waar ik het ontzettend naar mijn zin heb en waar ik de kans krijg om mezelf te ontplooien. Die kracht waar zojuist over werd gesproken heb ik gevonden en gaat zeker mee het nieuwe seizoen in.

Een ding is zeker, ik ben klaar voor de lente. En niet alleen vanwege ijsjes, terrasjes en de zon. En waar ik over drie maanden sta? Dat overdenk ik op 21 juni tijdens de Zomerdienst.

 

Meer informatie vind je hier.

 

credits
uitgelichte afbeelding: denieuweliefde.com
foto Ricky Koole: Liserlore Chevalier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *