Sunday Assembly

Renée ging afgelopen maand naar de Amsterdamse Sunday Assembly in Mezrab. Een niet-religieuze kerkdienst, een format dat door de Engelse comedians Sanderson Jones and Pippa Evans is bedacht. A.s. zondag vindt de zevende Amsterdamse bijeenkomst plaats.

 

Een keer per jaar, op kerstavond, ga ik naar de kerk. Ik ben van huis uit katholiek opgevoed maar ben niet gelovig. Toch trek ik ieder jaar op 24 december naar de kerk en zing daar uit volle borst mee met Gloria, in Excelsis Deo. Ik vind het blijkbaar wel fijn om naar zo’n kerkdienst te gaan. De gezelligheid en het samen zingen trekt me. Maar ik voel me als niet-gelovige wel schijnheilig en een beetje ongemakkelijk tijdens de geloofsbelijdenis. Toen ik hoorde over een bijeenkomst op zondagochtend, net als in de kerk, maar dan zónder God en mét een wetenschappelijke lezing, live popmuziek en grappige presentators, móest ik dat dus meemaken. Zou het alleen de voordelen en niet de nadelen hebben van een kerkdienst zoals ik die ken? Ik hoor vrijdagavond over dit toffe initiatief en fiets twee dagen later al door de regen met een zelfgebakken cake onder de arm naar Mezrab op de Veemkade voor de zesde bijeenkomst van de Amsterdamse Sunday Assembly.

Samen met een vriendin – die ik zonder moeite net zo enthousiast kreeg als ikzelf – heb ik bij Mezrab afgesproken. Ik ben vroeg en zij is wat later omdat haar huisgenoten naar ‘de echte kerk’ gaan en het spitsuur is in de badkamer. Dat geeft mij tijd om de ruimte eens goed te bekijken. Ik las op het event op Facebook iets over het meebrengen van een zelfgemaakte taart. Het is natuurlijk niet verplicht, maar wel leuk! Op de tafel met uitgestalde taarten zet ik de ‘Kruidencake van Renée’ (ook al weet nog niemand wie Renée is) naast de rocky road van Rik en Lisa, de hartige taart van Revka en de brownies van ‘Mama’.

De locatie wordt betaald met baromzet. Dus ik bestel twee muntthee. Het meisje voor me bestelt een cappuccino, maar die hebben ze hier niet. Je kunt hier alleen een bakkie pleur krijgen. We zoeken een plekje en raken al gauw aan de praat met andere bezoekers. Er hangt een gezellige sfeer. Iedereen kletst wat met elkaar en er ontstaan leuke gesprekken, meestal beginnend met de vraag: “Hoe kom jij hier zo terecht?”

Elke bijeenkomst heeft een aantal vaste elementen die ingevuld wordt binnen een thema. Het thema van deze zondag is Praten. De bijeenkomst wordt geopend door vier vrouwen met een prachtige a capella versie van Hello van Adele. De overige liedjes zijn in karaokestijl met de Ameezingband. Behalve de muziek is er ook een mooie, verwoede én succesvolle poging om het onderwerp statistiek interessant te maken, een mooi liedje van kleinkunstduo Lang & Gelukkig, interessante (kunst)lezingen en rustgevende stilte. Alles wordt op een komische manier aan elkaar gepraat door twee presentators. Verder wordt er ook nog even met de pet rond gegaan (goed gejat uit de kerk!) en wordt er een mooi vrijwilligersinitiatief gepresenteerd: de VoorleesExpress.

Het is een leuke, inspirerende, gezellige zondagochtend, die wordt afgesloten met nog meer nummers van de Ameezingband. We dansen en zingen er flink op los. En natuurlijk proeven we alle lekkere zelfgemaakte taarten. Ik spreek meteen met mijn vriendin af dat we er een nieuwe traditie bij hebben: elke maand naar Sunday Assembly!

De volgende bijeenkomst gaat over Kunst (de waarde en functie ervan), met onder anderen Barend van Heusden, hoogleraar kunst & cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is op zondag 19 maart om 11.00 uur in Mezrab. Tot dan!

 

credit
uitgelichte afbeelding: facebook.com/SundayAssembly020

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *