Lezend de winter door

Al vanaf dat ik heel klein was, ben ik dol op boeken. Als tiener verslond ik alle boeken van Carry Slee en in groep 7 had ik in mijn beleving (alle leuke) jeugdboeken in onze dorpsbibliotheek gelezen. Op de middelbare school werd literatuur een vak en moest je verplicht lezen, dat maakte het toch wat minder leuk…

Maar tijdens vakanties zat ik altijd met mijn neus in de boeken. Stapels gingen er mee naar de camping. Hoewel ik inmiddels ook een e-reader heb (3 boeken gaan in de koffer ten koste van kilo’s zomerjurkjes) blijft het toch het allerfijnste om door papier te bladeren. Om te kunnen zien hoeveel bladzijden je ‘nog moet’ of om bij een goed boek aan het einde iets langzamer te gaan lezen omdat je het boek nog niet uit wil hebben.
Ik lees dus graag op vakantie, vanaf een ligbedje in de zon, maar ook thuis in mijn vrije tijd. Heerlijk met een boek op de bank, John Legendmuziek op de achtergrond, gember-citroenthee en chocola bij de hand (Tony Chocolonely karamel zeezout is mijn favoriet). En met deze koude dagen heb ik gewoon wat minder zin om mezelf  van de bank te slepen, in twintig lagen kleding te hijsen, op de fiets te springen en aan de andere kant van de stad het zoveelste feestje mee te pakken. Ik hoop dat het gewoon een winterdipje is, of zou ik misschien ook  in de ‘sociale menopauze’ komen, zoals Renske Hoff schreef.

Dit is wel de kans om de favoriete boeken uit 2016 te lezen. Hoewel ik nog nooit (bewust) een DWDD-boek van de maand heb gelezen, wilde ik na dit fragment Een klein leven (A little life) van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara direct kopen. Niet alleen het boekenpanel van DWDD bejubelde het boek, er verschenen ook vele goede recensies bijvoorbeeld in de Volkskrant. Met deze vrije avonden kon ik eindelijk aan het boek van ruim 700 pagina’s beginnen. Het verhaal gaat over vier vrienden in New York – en nee geen Sex and the City-vibe – waarvan een enorm beschadigd is, en hoe de anderen hem proberen te helpen. In het boek volg je de vrienden vanaf hun studententijd en lees je hoe zij hun succesvolle carrières vervolgen als acteur, advocaat, kunstenaar en architect. Ondertussen worstelt hoofdpersonage Jude met zijn verleden en proberen zijn vrienden hem daarbij te helpen, maar Jude durft (en wil) zich niet openstellen. Langzamerhand kom je er als lezer achter welke verschrikkelijke ervaringen Jude heeft meegemaakt en hoe dat hem heeft gevormd.

Het is een heel bijzonder boek, geen materiaal om voor het slapen gaan te lezen, want er worden gruwelijke ervaringen beschreven. Een theebreak en John Legendgezwijmel had ik zo nu en dan nodig om te realiseren dat het ‘maar een boek is’. En toch wilde ik weten hoe het met Jude verder ging en bleef ik achter elkaar doorlezen. Een boek dat ik niet snel meer vergeet!

 

Tips

Wist je dat je bij WAAR Amsterdam je boek gratis kunt ruilen? Ze hebben een minibibliotheek en ze verkopen Tony Chocolonely 🙂 

En ook in Het Leeshuis in de Tolhuistuin kun je je boeken voor iemand achterlaten.

Je kunt je in Het Leeshuis installeren met een boek, maar je mag er ook een (gratis) meenemen.

 

Credits

Uitgelichte afbeelding: Joanna M. Foto via freestocks.org

One thought on “Lezend de winter door

  1. Voor mij hoort lezen ook bij een ‘cultural lifestyle’ en dus vind ik het erg leuk een recensie van een boek te lezen!
    Gelukkig zijn er in Amsterdam meerdere plekken waar je boeken kunt meenemen, ruilen of achterlaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *